Enorm Tekort aan Technisch Personeel: 63.000 vacatures and counting. Hoe word je nu een preferred employer?

Zelden neem ik hier een bericht integraal over & als ik dat doe dan is i.d. ‘in dit IiP-kader’ wel héél relevant. Zo lezen we vandaag in het NRC een NOODKREET:

ENORM TEKORT AAN TECHNISCH PERSONEEL: 63.000 VACATURES.

Grote technische bedrijven als ASML, VDL Group en Philips gaan actief in het buitenland personeel werven om de enorme tekorten aan technisch personeel in Nederland op te vangen. Met name de hightech-industrie in Brabant wil een gezamenlijke strategie ontwikkelen om de internationale arbeidsmarkt te bewerken.

Het tekort aan technisch personeel op de Nederlandse arbeidsmarkt loopt volgend jaar op tot 63.000. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Voor elk procent dat de economie groeit, komen daar nog eens jaarlijks 13.000 vacatures bij. Het Nederlandse bedrijfsleven loopt nu al voor miljoenen euro’s aan opdrachten mis omdat er te weinig personeel is om die uit te voeren.

Volgens bestuursvoorzitter Thijs Manders van detacheringsbureau TMC is op de Nederlandse arbeidsmarkt de buitenlandse technicus in opmars. Van de 500 gedetacheerden bij TMC komt inmiddels zo’n 30 procent niet uit Nederland. Manders:

“Voorlopig moeten we het hebben van het buitenland. Want er gaat een decennium overheen, voordat Nederlandse studenten de bèta-opleidingen in de elektrotechniek, de fysica of de software interessant genoeg vinden.”

Alleen al in de Brabantse hightech-industrie staan zo’n 5.000 vacatures open. Volgens Manders werft ASML inmiddels zelf ook in het buitenland. Met volgens hem opmerkelijke resultaten. “Van die vaklui is 30 tot 40 procent vrouw. Kennelijk is een bètastudie in het buitenland stukken populairder dan hier in Nederland.”

De in Eindhoven gevestigde VDL Groep bevestigt de samenwerking. Zo wordt er onder meer gezocht naar afgestudeerde Turkse ingenieurs die in Nederland op detacheringsbasis willen werken. Het binnenhalen van buitenlandse technici moet voorkomen dat grote ondernemingen hun productie naar het buitenland verplaatsen. Volgens Manders is dat ook de inzet van de gezamenlijke strategie:

“We hebben het geluk dat een aantal bestuursvoorzitters in de regio onomwonden heeft uitgesproken dat ze in Nederland willen blijven.”

Aldus Het NRC.

Opmerkelijk genoeg is het niet voor het eerst dat de Universiteit van Maastricht met deze waarschuwing komt. Zo deden zij dat al eerder in 2008. We zijn blijkbaar hardleers….

Nu kun je als (technisch) werkgever al je hoop zetten op dat buitenlandse talent maar besef dan dat dit tekort een EU probleem is. Wil je deze talenten van nog verder weg halen besef dan dat de BRICS-es e.a. landen (ook) opkomende economieën zijn met dito tekort aan talent. Fijn voor die talenten, natuurlijk, maar wat maakt jouw organisatie nu tot dé preferred employer voor hen? De preferred employer die deze schaarse talenten niet alleen kan werven & selecteren maar hen vervolgens ook weet te binden & boeien?

Mijn TIP (uiteraard….., klik op de pic.)

Wordt IiP

Overigens, de Britse werkgevers hebben deze uitdaging al eerder opgepakt, al voor 2008……. Een voorbeeld van een Britse werkgever met dito uitdaging als het onderwerp van deze (nb. 1.200e) entry is VAUXHALL Motors. VAUXHALL, met 5.000+ medewerkers, behaalde de IiP-accreditatie medio vorig jaar. Omdat VAUXHALL binnen de GM Group (nb; na het sluiten van enkele Duitse locaties) een belangrijkere rol krijgt, zijn er meer technici nodig.

Mail: willem@willemscheepers.eu of bel +31 (0) 651 176 097

(nb; in ons land is Investors in People Nederland a TNO company)

=======

210113

Vandaag geeft Cees Smit, CEO Croon Elektrotechniek, in BNR Zakendoen Met een interview met Frits Huffnagel. Smit spreekt o.m. over het ook voor zijn, sterk groeiende, onderneming tekort aan (goede) talenten.

Smit zegt o.m.: “In 2005 ontwikkelden we een organisatieontwikkel plan. “, “Je hebt state of the art goed opgeleide medewerkers nodig. Je hebt goede kennis van het vak nodig voordat je optimaal kan functioneren.”, “Elektrotechniek is een vak van een leven lang leren. We willen de medewerker een baangarantie tot hun 67e bieden.” Interessant interview, niet alleen voor IiP-ers. Je kan het beluisteren in het archief van BNR.

Croon is voor deze uitdaging o.m. een samenwerking gestart met de TU Delft. Overigens, Croon Elektrotechniek is een Investor in People.

220113

Het interview met Cees Smit is nog maar ‘koud’ achter de rug of Het Financieele Dagblad meldt vanochtend ‘Gebrek aan ingenieurs drijft hightechbedrijven over de grens’, het artikel gaat m.n. over de problemen in de Eindhovense regio. N.a.v. van deze dreiging merkte (ook….) Minister Kamp op dat hij hier ‘iets’ aan gaat doen!

Mooi (natuurlijk) maar het is naief te veronderstellen dat alleen Nederland een tekort heeft aan technisch personeel, laat staan de Eindhovense regio. Zo kennen China en Brazilië (nb; de banenmotoren voor resp. de Aziatische en Zuid-Amerikaanse regio) dito uitdagingen, meldt Obama gisteren bij zijn inauguratie dat zijn land meer gaat investeren in hightech & kent de EU als geheel een miljoenentekort aan technisch talent. Suc6…….

140213

Intermediair komt met het bericht Nederland heeft over drie jaar 155.000 extra technici nodig. Nu was er nog niet eens zo heel lang geleden de waarschuwing dat rond deze tijd de Zorgsector met ernstige personeelstekorten te maken zou krijgen. Overheidsmaatregelen dragen er aan bij dat het er nu echter op lijkt dat we in de sector te maken hebben met een overschot….

Het geeft aan dat voorspellen lastig is. 63.000 of 155.000, voor mij is het niet onmogelijk dat tegen die tijd robotica ook (of zeker) op de werkvloer van de techniek een plek heeft gevonden ‘nood breekt wet’…..

130313

Het is de 13e vandaag, dat zal het zijn…. We zitten nog maar net in de 3e maand van 2013 & er is alweer een bericht over Tekort Technisch Personeel in de Brabantse media, nu met de oproep om te komen tot een ‘DELTAPLAN!’. Op zich een prima idee, mijn TIP, je raadt ’t al: leg daarvoor dan een stevige basis zoals in de Zeeuwse Delta met: je accreditatie als “Investor in People”!

Bron: Brabants Dagblad

Bron: Brabants Dagblad

Het bericht is voor mij i.i.g. een aanleiding om een vervolg te geven aan de informatie die ik betrokken werkgevers vorige maand zond. Investors in People, ’t is geen “Haarlemmerolie”maar het Werkt Wel! 😉

100513

Als er te weinig technici zijn, dan zet je toch zelf gratis onderwijs op, dacht entrepreneur Xavier Niel.

Het tekort aan technisch personeel in de EU is dramatisch, ook in Frankrijk. Dat leidt er toe dat ondernemer Xavier Niel € 70 mio investeert in een school waar hij in het 1e jaar 42 studenten toelaat voor een voor hen gratis opleiding. Nu is 42 nieuwe technici wellicht weinig, maar een trend lijkt geboren. Lees er meer over in het artikel van The Economist ‘Bangalore-sur-Seine?‘ (nb; de titel zegt al veel….)

161213

N.a.v. het jongste ROA rapport “De Arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2018″ meldt Het Financieele Dagblad ‘Plotseling geen tekort meer aan ingenieurs’. Da’s mooi, zeker als je weet dat we nog geen jaar geleden schreeuwden om dat zelfde technisch personeel!

Maar wat schrijft onderzoeker ROA nu feitelijk? “Deze ontwikkelingen in arbeidsvraag en -aanbod zorgen ervoor dat er gemiddeld genomen geen spanning wordt verwacht in de techniek voor de periode tot 2018. Echter, voor een aantal technische opleidingen geldt nog steeds dat er grote tot zeer grote knelpunten in de personeelsvoorziening voor werkgevers worden  verwacht. Dit is bijvoorbeeld het geval voor werktuigbouwkunde op MBO-, HBO- en WO-niveau, of voor opleidingen als HBO civiele techniek en WO elektrotechniek.”

Kortom: blijf Investeren in Medewerkers! 😉

Advertenties

16 Reacties op “Enorm Tekort aan Technisch Personeel: 63.000 vacatures and counting. Hoe word je nu een preferred employer?

 1. Pingback: Week 2 2013: Tekort Technisch Personeel, Demotie Werknemers, Stijging Werkloosheid, Toploon Publieke Sector. - ManagementPro·

 2. Pingback: Wat wordt het voor de continuïteit van je organisatie: demoveren van medewerkers of involveren van medewerkers? - ManagementPro·

 3. Pingback: Het is naief te veronderstellen dat het tekort aan technisch personeel alleen een Nederlands probleem is, laat staan voor de Eindhovense regio. - ManagementPro·

 4. Pingback: Hoe kan de HR afdeling een belangrijkere rol spelen bij de uitdagingen van de organisatie? | Willem Scheepers, IiP Registered Specialist & Virtual Business Consultant.·

 5. Pingback: De € 64.000 vraag: als we meer Investeren in Medewerkers, Levert dat dan ook daadwerkelijk iets op? | Willem Scheepers, IiP Registered Specialist & Virtual Business Consultant.·

 6. Pingback: De € 64.000 vraag: als we meer Investeren in Medewerkers, Levert dat dan ook daadwerkelijk iets op? - ManagementPro·

 7. Pingback: Hoe word je organisatie de Beste Werkomgeving ter Wereld? De ‘Droom Werkgever Diagnose’ is een mooie start. | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant.·

 8. Pingback: Investeren in Medewerkers als aanjager voor Innovatie: ‘the Fourth Wave of Change in SHRM’. | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant.·

 9. Pingback: Investor in People CROON Elektrotechniek: “We zien het rendement.” | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant.·

 10. Pingback: Economie kent geen gebrek aan Vaardigheden bij Studenten maar gebrek aan Investering door Werkgevers. | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant.·

 11. Pingback: Leiderschap in een VUCA Wereld..... - ManagementPro·

 12. Pingback: Motor Booming Brabant Sputtert en Pruttelt | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu·

 13. Pingback: 2022: is je Collega een Mens en/of een Robot en werk je beiden voor een Preferred Employer? - ManagementPro·

 14. Pingback: 2018: Arbeidsmarkt Knelpunt voor Economische Groei, Kansen al over dus. Toch wil Erik niet weg bij zijn Werkgever..... - ManagementPro·

 15. Pingback: ‘Preferred Employer’, Lust of Last? | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s