Motor Booming Brabant Sputtert en Pruttelt

Het bruto binnenlands product van de gemeente Eindhoven groeide in 2016 met 3,6 procent. De Eindhovense economie groeide daarmee sterker dan de Nederlandse. Ook was de groei groter dan die van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (de G4). Vooral de industrie droeg hieraan bij.

Het Centraal Bureau van de Statistiek is lyrisch in het bericht dat vanochtend verschijnt over de economische ontwikkeling van direct de Brainport regio Eindhoven en indirect, i.v.m. ‘piggyback riders’ en ook andere succesvolle bedrijven, de provincie Brabant: Bovengemiddelde Economische Groei Eindhoven.

Mooi, zou je zeggen, maar er is ook een andere kant aan dit verhaal.

De Sociaal Economische Raad van Brabant kwam gisteren met een iets genuanceerder bericht:

Nergens groeit de Nederlandse economie zo hard als in Brabant. Vooral de regio Eindhoven steelt de show met een groei van 3,4%. Dit blijkt uit een tussentijdse analyse van de sociaaleconomische situatie van SER Brabant, onderdeel van BrabantAdvies, het belangrijkste adviesorgaan van de provincie.

‘Spraken we vorig jaar over de lente die doorbrak in de Brabantse economie, nu is het al hoogzomer en dreigt hier en daar oververhitting’, zegt SER-voorzitter prof. Elphi Nelissen. Ze noemt het personeelstekort ‘alarmerend’.

Bron: Knelpunten op Arbeidsmarkt nemen Alarmerende Vormen aan. Succes brengt ook risico’s met zich mee.

Geschikt personeel: hét thema voor de komende 10 jaar!

Waarschuwt SER voorzitter Elphi Nelissen in dit persbericht. Wanneer hoorden we dat eerder? Nu, dat was o.m. in 2005, in 2008, in 2010, in 2013. We zijn hardleers. Omdat we hierin zo hardleers zijn hebben we, ondanks dit succes, ongetwijfeld ook kansen gemist! Da’s meer dan jammer.

Steeds lijkt het het onderwijs te zijn die de bal van ernstige tekorten krijgt toegespeeld. Nelissen:

‘Een belangrijke oorzaak is dat veel opleidingen niet goed aansluiten op de vraag vanuit de markt. In Brabant, met zoveel maakindustrie, is dat extra voelbaar.

Onderwijs is vanuit de oorsprong reactief. Zelden dat onderwijs proactief handelt. Je baseert je curriculum op bewezen ervaringen. Zo niet dan begeeft onderwijs zich op glad ijs. Het is geen laboratorium.

Waarmee ik een gebrekkige aansluiting van afstudeerders op de wensen en verwachtingen van de arbeidsmarkt niet goed praat. Overleg, verwachtingen managen, tussen bedrijfsleven en onderwijs is cruciaal: ‘welk gat gaan we vullen?’. In dat geval dienen organisaties wél te beschikken over een Strategisch HR Plan! Da’s lang niet altijd het geval…..

Interessant is dat Nelissen i.c. SER Brabant rekening houdt met de invloed van disruptieve ontwikkelingen zoals robotica:

De robots komen eraan. Ze staan voor de deur. Maar we roepen dan al snel dat ze de banen inpikken hier. Dat is maar voor een gedeelte waar. Wat vooral gebeurt, is dat bestaande banen veranderen. Werk verandert. Het is de kunst om de mensen mee te laten groeien.

SHRRM dus. 😉

Geschikt personeel: hét thema voor de komende 10 jaar!

Als ik dat lees dan kan ik ‘slechts’ constateren dat het er slecht voorstaat v.w.b. het investeren in medewerkers. Zoals hiervoor opgemerkt: ‘gemiste kansen’. Je komt dan uit bij het High Performance gedachtengoed van de Investors in People Standaard. Mogelijk dat je daarmee die kansen juist niet mist.

25 years of people management excellence are encapsulated in the brand, which is proudly displayed by over 14,000 organisations in 75 countries.

Bron: investorsinpeople.com.

Volg deze link, download de brochure en je krijgt iig een idee over dat wat de IiP/HPO Standaard voor je organisatie kan betekenen.

Een paar voorbeelden van werkgevers die al meerdere jaren zowel nationaal als internationaal geaccrediteerd zijn als ‘Investor in People’, zijn:

De Investors in People accreditatie biedt je organisatie de unieke mogelijkheid je resultaten te benchmarken met deze e.a. succesvolle HPO organisaties.

Regio Brainport Eindhoven, de provincie Brabant, hebben prima resultaten bereikt: gefeliciteerd! Maar wil je niet alleen dit succes doorzetten maar ook gemiste kansen uitsluiten, ofwel voorkomen dat de economische motor sputtert en pruttelt, ga dan de mannen en vrouwen in je organisatie continue ontwikkelen & doe dat ook met potentieel talent!

Understanding how your people practices compare, and finding gaps and opportunities for focus, will drive employee engagement. Use Investors in People to harness the talent of your people towards achieving your organisation’s goals.

Suc6! 🙂

6 Reacties op “Motor Booming Brabant Sputtert en Pruttelt

  1. Pingback: Talent: ga werken bij een High Performance Organisatie! | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu·

  2. Pingback: 200 IT-ers aantrekken, opleiden en behouden, een JUMBO uitdaging. - ManagementPro·

  3. Pingback: 1.000.000 nauwelijks te vervullen Vacatures vragen om een Alternatief. | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu·

  4. Pingback: 2018: In 5 Stappen naar Succesvolle Training en Ontwikkeling voor Individuen en Teams, Organisaties en Samenleving. | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultan·

  5. Pingback: Waarom Jij Ongelukkig bent op je Werk..... - ManagementPro·

  6. Pingback: Nijpende Krapte op de Arbeidsmarkt, wat kun je nu nog doen? | Willem E.A.J. Scheepers, Universitair docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner @ VirtualBusinessConsultant.eu·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s