‘We komen Inzet, Handen & Uren tekort’

Vorige week plaatste Boudewijn van Achter een interessante gastcolumn op ManPro. Hij verbaasde zich over het feit dat een bank hem, en anderen, had uitgenodigd voor een relatiemiddag. Het onderwerp van die middag: "schaarste aan goed personeel – voorkom dat u opdroogt" In de uitnodiging stond ook:

“Hoe komt u in de gunst van en houdt u uw personeel vast”?
“We maken even een vergelijk met het weer. Conjuncturele hogedrukgebieden trekken over ons heen, het staat blauw van de opdrachten. De gemiddelde groeipressie neemt jaarlijks met bijna 3 % toe. U moet de ambities met de huidige of mogelijk uit te breiden bezetting waarmaken.

Anno 2007 en verder, hoog- of laagconjunctuur, Nederland heeft en blijft kampen met een toenemende krapte op de arbeidsmarkt. De cijfers liegen er niet om. Met name het midden- en hoger kader. Hoe wint u de slag op de arbeidsmarkt, hoe houdt u talent vast ?

Wij nodigen u van harte uit om over dit vraagstuk te komen luisteren en debatteren. Twee deskundigen tonen u recente cijfers en beschrijven overwinningsscenario’s.”

De bijeenkomst ging ‘wegens gebrek aan belangstelling niet door’. Boudewijn vroeg zich dan ook af of dat dit wel een verstandige zet was van de bank….

Persoonlijk vind ik het helemaal niet verkeerd, zo’n actie van die bank. Mijn reactie op de column was dan ook:

"Op zich, Boudewijn, is dit initiatief toch niet zo opmerkelijk. Zoals je zelf zegt: handen zijn schaars, dit tekort heeft zijn gevolgen voor onze Economie (nb: zelfs een tekort aan motivatie kan haar invloed hebben). & Een bank is op haar beurt sterk afhankelijk van deze Economie dus….. Opmerkelijk ‘in dit licht’ is, wellicht, dat RABO binnenkort een bijeenkomst organiseert om te laten zien hoe dat zij zelf met talenten omgaan. (nb: Dit is een bijeenkomst voor alumni en docenten van het NCOI MBA. Kan men daar niet naar toe dan is de a.s. Talent Management Conferentie 2008 wellicht een optie ;-) .)"

Het is alleen jammer dat deze bank, een bank, niet eerder met dit initiatief is gekomen! De bevolkingspyramide geeft er al meerdere jaren redenen genoeg voor.