Nijpende Krapte op de Arbeidsmarkt, wat kun je nu nog doen?

Tekort aan arbeidskrachten zorgelijk, economische groei wordt afgeremd.

Bron: BD.nl 280519

2 jaar geleden noemde SER voorzitter Elphi Nelissen het personeelstekort ‘alarmerend’. M.n. voor de Brabantse economie was het ‘hoogzomer’. Het arbeidstekort zou volgens haar kunnen leiden tot ‘oververhitting’ van economie: MOTOR BOOMING BRABANT SPUTTERT EN PRUTTELT.

Vanochtend meldt het Brabants Dagblad:

De krapte op de Brabantse arbeidsmarkt is op een hoogtepunt beland. Vooral in ict, zorg en welzijn en techniek kunnen werkgevers vrijwel geen medewerkers vinden.

Maar d.i. niet beperkt tot ict, zorg en welzijn, techniek:

Inmiddels is in 60 van de 105 beroepsgroepen, die het UWV hanteert, sprake van krapte.

Bron: UWV Arbeidsmarktprognose 2019-2020

Overigens, deze krapte geldt volgens de UWV Arbeidsmarktprognose 2019-2020 niet alleen voor Brabant maar voor de gehele Nederlandse economie.

Je mag constateren dat er in 2 jaar tijd bij teveel werkgevers niets is veranderd in een organisatiebeleid dat ook bekend staat als ‘Strategisch Human Recources Management (SHRM)’ c.q. een strategisch personeelsbeleid. (toch) Opmerkelijk omdat ‘tekort aan personeel’ een trend is die een decennium terug is ingezet en die, uitzonderlijke omstandigheden zoals een Nexit daargelaten, naar verwachting (wat te denken bijv. van vergrijzing) nog zeker een decennium aanhoudt. Het UWV:

In twee jaar tijd, 2019 – 2020, komen er 309 duizend banen bij en jaarlijks ontstaan zo’n 1,1 miljoen vacatures.

Er zijn in ons land uitzonderlijk weinig werkgevers die in de afgelopen 10 jaar anticipeerden op deze ontwikkeling, het tekort aan personeel, werkgevers die daarop een Strategisch HRM beleid toepaste. Eén van die uitzonderingen is de werkgever van Erik. Erik vertelde in januari 2018 aan het NOS journaal dat hij niet weg wilde bij zijn werkgever. Wat bleek: (al) in 2005 stelde zijn werkgever een organisatie ontwikkel plan op om de medewerkers te kunnen behouden door in hen te investeren.

Focus bij nagenoeg alle werkgevers ligt nu op werving en selectie: aantrekken van nieuwe medewerkers. In de hoop daarmee de problemen op te kunnen lossen. Voor alternatieven is er nauwelijks aandacht. Sterker nog: recent onderzoek laat zien dat er steeds minder wordt geïnvesteerd in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Waarschijnlijk is men bang dat medewerkers vertrekken naar de concurrent, dus waarom zou je in hen investeren? ‘Rondpompen van talent’ is het gevolg.

Laat nu dat het 1e advies zijn dat ik je geef: zet werving en selectie ‘on hold‘ (NB; ben je, uiteindelijk, een preferred employer, dan heb je die activiteit niet meer nodig) en investeer proactief in je medewerkers zodat zij, net als Erik, niet meer bij je weg willen, niet meer weg kunnen zelfs: geen andere werkgever kan ‘Erik’ bieden wat jij op dit moment doet: investeren! (NB; volgens zijn LI profiel is Erik momenteel nog steeds in dienst bij zijn werkgever). Zoals uit aangehaald onderzoek blijkt: een andere werkgever investeert niet of onvoldoende in ‘Erik’, op de lange termijn is dat dan ook geen alternatief voor een potentieel talent. Investeer in behouden, binden en boeien van je medewerkers; zo niet dan ben je hen kwijt voordat je het goed en wel beseft.

Een 2e advies: stel je strategisch Plan bij. Je kan nu wel groeidoelstellingen hebben, ‘de economie trekt aan, dus we missen kansen’, maar om dat te kunnen realiseren heb je ‘strategic capabilities‘ nodig. ‘Capabilities‘ zoals: geld, gebouwen, logistiek, infrastructuur, it, en: medewerkers. Heb je geen, of onvoldoende, geld, dan komt er geen nieuw gebouw. Dat zelfde geldt ook voor je tekort aan medewerkers: geen medewerker, geen klantcontact, geen productie, geen ontwikkeling, geen groei en uiteindelijk geen continuïteit…

Daarom: pas je strategisch beleid aan, met een focus voorlopig op continuïteit i.p.v. groei, en dat met als uitgangspunt dat je nooit concessies doet aan de kwaliteit van je product, je dienst!

Een Strategisch HR beleid, zo langzamerhand is dat nu of nooit.

Willem E.A.J. Scheepers, SHR(R)M.

2 Reacties op “Nijpende Krapte op de Arbeidsmarkt, wat kun je nu nog doen?

  1. Pingback: CEO VDL Groep Willem van der Leegte: 'de 4e Industriële Revolutie vraagt om Investeren in Medewerkers'. - ManagementPro·

  2. Pingback: 2018: Arbeidsmarkt Knelpunt voor Economische Groei, Kansen al over dus. Toch wil Erik niet weg bij zijn Werkgever..... - ManagementPro·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s