Omscholing ambtenaren tot onderwijzer en verpleegkundige, goed idee?

“Grote ontslagrondes staan op stapel bij overheidsorganisaties als Defensie en de fiscus. Dreigt er massawerkloosheid of is er elders behoefte aan oud-ambtenaren?” die vraag stelt Ria Cats zich in Het FD artikel Massaontslag van ambtenaren kan worden opgevangen door tijdige omscholing tot onderwijzer of verpleegkundige.

Op zich een goed idee: je wordt overbodig in de ene functie & je wordt omgeschoold voor een volgende functie, employability noemen we dat ook wel.

Als we kijken naar de voorspellingen: 10.000 mensen weg bij Defensie, 3.000 bij de Belastingdienst en nog enkele duizenden bij andere Overheidsdiensten dan is het inderdaad een goed idee om deze mannen & vrouwen inzetbaar te maken voor bedrijfstakken die werkelijk schreeuwen om mensen. ‘Bedrijfstakken’ zoals Onderwijs & Zorg. Helaas zullen deze vrijkomende ambtenaren niet alle vacatures kunnen vervullen, maar we zijn op de goede weg!

Toch zijn er in het artikel nog enkele voorbehouden. Zo stelt hoogleraar arbeidsmarktbeleid Ton Wilthagen dat het met die uitstroom van ambtenaren wel mee zal vallen. In het verleden is er door voorgaande regeringen met regelmaat geroepen dat er ambtenaren dienden te verdwijnen maar echt goed is dat nooit van de grond gekomen (sic.). Daarnaast: iemand die decennialang een bepaalde functie deed, school je niet zo maar om (daarvoor is ook iets te zeggen) en de uitstroom zal ook voor een belangrijk deel worden bepaald door babyboomers die aan hun pensioen willen gaan beginnen. (nb; Wharton Univ.  stelt deze week voor om hen door te laten werken….)

Cats komt niet met dé oplossing wel merkt zij nog op: “Door de vergrijzing dreigt een enorm tekort op de arbeidsmarkt. Economen zien de reorganisaties bij de overheid daarom als kans voor het bedrijfsleven. Toch wordt ook weer gedacht aan het opzetten van een ouderenregeling bij de overheid. De bonden willen reorganisaties bij het Rijk uitstellen tot 2020. Dan gaan veel ambtenaren met pensioen.” Da’s in het kader van inzet elders geen goed idee.

Toch is het op zich een goed idee: omscholingLifetime employment is een utopie (nb; tijdens de Industriële Revolutie gingen kinderen het arbeidsproces in & overleden er voor dat zij goed & wel volwassen waren…. daar vandaan komt de term), dus dat je een keer wisselt van werkgever is niet onmogelijk. Omscholen als vast onderdeel van een goed HR Beleid, daarbij kan iedereen gebaat zijn.

Investor in People Beachcroft Wansbroughs merkt over retraining het volgende op: “Beachcroft Wansbroughs also supports its people to re-train: moving from one area of practice to another. Always predicated on a strong business case, retrainingsignals a major commitment from both the lawyer and the firm.However, it has strong backing within the firm and six people are alreadyembarked on a career in a new field of the law.”

Omscholen, niet alleen ‘iets’ voor ambtenaren maar wellicht ook een idee voor jou & je organisatie? 😉


Bookmark and Share

Een Reactie op “Omscholing ambtenaren tot onderwijzer en verpleegkundige, goed idee?

  1. Pingback: Waarom Cultuurverandering voor de Belastingdienst een Rage, een Hype is en daadwerkelijke Cultuurverandering Niet Slaagt. - ManagementPro·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s