Niet handig als iedereen ZZP-er wordt

“In een economie zoals die van de VS, waar start-ups worden bewonderd, starten mensen die heel goede projectmanagers of verkopers zouden kunnen zijn hun eigen bedrijfjes, waardoor er een tekort ontstaat aan middenkader.” dit merkte Esther Dyson dit weekeinde op in Het FD artikel ‘Pas op voor de gevaarlijke Mythe van de Succesvolle Ondernemer‘.

Gedreven door voorbeelden als Steve HJobs, Bill Gates, Richard Branson, Victor Muller, John de Mol storten veel (jonge) mannen & vrouwen zich met enthousiasme op het zelfstandig ondernemerschap. Daarbij vaak ook nog eens gestimuleerd door de Overheid. De ambities van deze ondernemers zijn divers. Daarbij spelen persoonlijke ontwikkeling, work-life balance, vrijheid, roem, geld etc. een rol. I.i.g. kan worden geconcludeerd dat er aan deze ambities door het reguliere bedrijfsleven niet tot op zijn minst onvoldoende kan worden voldaan.

(zelf) Enterpreneur Dyson stelt dat er met de komst van steeds meer Zelfstandigen Zonder Personeel grote economische risico´s worden gelopen: deze mannen & vrouwen zijn niet meer beschikbaar voor c.q. inzetbaar in het arbeidsproces van organisaties; een interessante waarneming. Een waarneming die inderdaad relevant wordt nu duidelijk is dat de VS kampt met tekorten aan arbeidskrachten én managers om de reguliere werkprocessen überhaupt door te kunnen laten gaan.

Dyson: “Juist nu, in die Silicon Valley waar bijna ieder land jaloers op is, meldt TechCrunch dat Google $ 3,5 mln in aandelen heeft betaald aan een programmeur, om hem ervan te weerhouden over te stappen naar Facebook. Bovendien zal Google al zijn werknemers in januari een salarisverhoging van 10% geven.” Bedrijven in de VS doen er alles aan om talenten vast te kunnen houden, niet alleen om hen er van te weerhouden over te stappen naar de concurrent, ook om te voorkomen dat zij een zelfstandige worden!@#$%&! (Nb; bewezen is dat meer geld maar een kortstondige extra motivatie biedt 😮 )

Een toekomstscenario dat binnenkort ook voor de EU gaat gelden, als dat proces  al niet in gang is gezet……

“In plaats van je te richten op het veronderstelde gebrek aan ondernemers, zou je er misschien beter aan doen even te kijken naar het zeer reële tekort aan gekwalificeerde mensen die bereid zijn voor hen te werken. Voor iedere Bill Gates of Steve Jobs die een bedrijf sticht, heeft een gezonde economie tientallen, honderden en uiteindelijk zelfs duizenden van die mensen nodig.” al dus Dyson.

Eenvoudig gezegd: niet ieder van ons kan een succesvol ondernemer worden, (ook) daarom is het handig als talenten beschikbaar zijn om de ondernemer die wél succesvol is te kunnen helpen bij het realiseren van zijn ambitieuze plannen.

Als nu die ondernemer c.q. die onderneming in staat is om met een goed P- c.q. HR-Beleid aan te sluiten op de ambities van de mensen die eigenlijk ZZP-er hadden willen worden (nb; & die ambities gaan vaak verder dan €’s…..) dan kan er een ideale match ontstaan, ideaal niet alleen voor deze combinatie van werkgever & (toch) werknemer, maar ook voor onze economie; interessant. 🙂

Bookmark and Share

Advertenties

4 Reacties op “Niet handig als iedereen ZZP-er wordt

 1. Quote: “In plaats van je te richten op het veronderstelde gebrek aan ondernemers, zou je er misschien beter aan doen even te kijken naar het zeer reële tekort aan gekwalificeerde mensen die bereid zijn voor hen te werken”. Zoals in het gehele artikel wordt ook hier een stelling geponeerd die willekeurig uit de lucht lijkt te zijn geplukt. Hoezo verondersteld gebrek aan ondernemers?? Wie veronderstelt dat? En waar baseert diegene dat op?
  Een reëel tekort aan gekwalificeerde mensen zal menigeen herkennen, maar komt dat door de uitstroom aan zzp-ers? Of ligt dat misschien aan het door wensdenken van onderwijsdeskundigen zwaar gedevalueerde onderwijs, waar zelfs op het vmbo geen vak meer wordt geleerd?

  Trouwens, het in algemene termen over zzp-ers spreken is zinloze prietpraat. De zzp-er die zelfstandig is geworden in de bouw, gewoon omdat hij toch regelmatig zijn werk kwijt was en bedacht dat hij dan beter zelfstandig kon worden en zich beter met of zonder machine kon verhuren is een geheel andere dan de ambtenaar die zelfstandig wordt en zich tegen het dubbele tarief verhuurt om vervolgens hetzelfde werk weer te gaan doen. En zo zijn er nog heel wat groepen te bedenken die allemaal en ieder voor zich een reden, een noodzaak of een andere wens hadden waardoor zij zelfstandig werden.

  Investors in people lijkt de status van neuzelclubje voor HRM-ers niet te kunnen ontgroeien.

 2. Dank voor je reactie Wim.
  Degene die dit veronderstelt is zelf ondernemer, zoals je kan lezen in de link naar Het Financieele Dagblad.
  Inschrijvingen in de Kamer van Koophandel laten zien dat ook in ons land het aantal ZZP-ers op dit moment (weer) stijgt. De basis daarvoor ligt bij de individualisering van de medewerker, de wens van de ‘nieuwe’ medewerker om meer zelfstandigheid te krijgen bij het functioneren. Een trend die al lang geleden is herkend & in gang is gezet. Daarbij ondersteund door de krapte op de arbeidsmarkt, de aanbieder van werk (nb; o.m. de ZZP-er) is leidend en het gegeven dat men zich bewust is dat men nog lang mag werken (binnen relatief veel organisaties stopt de CAO nog bij 45jr.). Motieven zijn dan ook niet altijd ‘meer geld’ maar eerder individueel bepaald.
  Dat er ‘iets’ mag gebeuren aan de kwaliteit van het onderwijs in NL maar ook EU, inderdaad, daarover schreef INSEAD al geruime tijd terug een intrigerend rapport; ook dat vind je op deze site.
  & V.w.b. IiP: zoals je leest is de titel van dit blog ‘Investeren in Mensen’, dat gaat (veel) verder dan het op zich prima Investors in People Model.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s