1.000.000 nauwelijks te vervullen Vacatures vragen om een Alternatief.

Gemiddeld een derde van de vacatures is moeilijk vervulbaar.

Vooral bedrijven in de sectoren ‘Bouw’ en ‘Informatie en Communicatie’ kampen met een groot aandeel moeilijk vervulbare vacatures. Veelgenoemde oorzaken voor het moeilijk kunnen vervullen van vacatures zijn het beperkte aantal reacties van sollicitanten en ontbrekende kwalificaties bij sollicitanten.

Bron van het citaat is het rapport Blik op het Werven van Personeel dat het UWV vandaag publiceert. In 2018 bereiken we volgens het UWV het magische aanbod van 1.000.000 vacatures. Het merendeel van deze vacatures zal lastig te vervullen zijn.

Op dezelfde dag, deze 11e van de 11e, verschijnt in de aan het AD gelieerde regionale dagbladen een interview met Rogier de Langhe, economiefilosoof. De Langhe vraagt zich of het geen tijd wordt een maatschappelijk debat aan te gaan over de implementatie van disruptieve technologieën als robotica, kunstmatige intelligentie, internet of things.

Stel dat er morgen een platform ontstaat dat overtuigend kan aantonen dat het Nederland beter kan runnen met honderd keer minder personeel. Of een honderd keer betere dienstverlening kan bieden voor hetzelfde geld. Verdient die mogelijkheid dan niet ten minste een maatschappelijk debat?

Die mening wordt gedeeld door de historicus Yuval Noah Harari. In ‘Homo Deus’ vraagt hij zich af:

Wat gebeurt er met de maatschappij, de politieke en het dagelijkse leven als niet-bewuste, maar hyperintelligente algoritmen ons beter kennen dan we onszelf kennen?

Hyperintelligente algoritmen, daaraan zitten nadelen, maar ook voordelen. Het heeft iig gevolgen. Las je ‘Homo Deus’ dan komt de vraag bij je op: Waarom zou je nog artsen opleiden als kunstmatige intelligentie betere diagnoses stelt?. Idd, waarom zou je dat nog doen?

Wellicht te lang, dit blog is al ‘in de lucht’ sinds 2005, bleef ik hier de boodschap herhalen ‘investeer in je (potentiële) medewerkers’! Met (zéér) weinig resultaat. Zo verscheen in juli van dit jaar de entry Motor Booming Brabant Sputtert en Pruttelt:

Nergens groeit de Nederlandse economie zo hard als in Brabant. Vooral de regio Eindhoven steelt de show met een groei van 3,4%. (….) Geschikt personeel vinden wordt hét thema voor de komende 10 jaar.

Mooi, maar de vraag is of je nog zoveel tijd krijgt….

Ook (al) vandaag verschijnt in de media nl. een interview met Italo Colantone van de Bocconi Universiteit in Milaan. Colantone wijst op de giga invloed die de zgn. “China Shock” heeft op de maakindustrie. Een maakindustrie die in ons land m.n. is gevestigd in het Zuiden.

Kostprijs van ‘het maken’ is binnen die concurrentie doorslaggevend en de rol van de mens in die kostprijs substantieel.

Mijn aandachtsgebied verruimde ik 5 jaar terug in ‘Human Resources and Robotics Management’: investeer niet alleen in mensen maar ook in disruptieve technologieën. Zoek naar een effectieve en efficiënte combi van beiden.

Wat zowel De Langhe als Harari voorstellen, daarin kan ik meegaan: het wordt hoog tijd voor een maatschappelijk debat. Niet alleen krijgen we blijkbaar een overvloed aan niet te vervullen vacatures, de concurrentiepositie van ons land staat ook onder druk.

===========

141117; aanvulling.

Als we het voortouw willen nemen bij het bouwen van disruptieve systemen (NB; robotica, AI, IoT, ML) die tot steeds meer in staat zijn, dienen we de mensen van wie de taak wordt vervangen, te betrekken bij de ontwikkeling van deze systeem.

De kloof tussen de huidige vaardigheden van kantoor- c.q. ‘witte-boorden-banen’ en de vaardigheden die nodig zijn voor de a.s. 2020’s is echter groot en het is niet altijd duidelijk hoe deze kloof daadwerkelijk kan worden overbrugd.

Afgezien van de hernieuwde inzet op de arbeidsmarkt van deze witte-boorden-banen, is de positie van anderen op de arbeidsmarkt nog zorgwekkender zoals bijv. vrachtwagenchauffeurs die overbodig worden door de inzet van autonome voertuigen. Zij zullen zelden de educatieve achtergrond of opleiding hebben om hen, m.b.v. eenvoudige herscholing, in te zetten in nieuwe functies, zoals bijvoorbeeld software-ingenieurs.”

Vanmiddag is Richard Süsskind, IT-adviser tot Lord Chief Justice en auteur ‘Future of the Professions’, “invited to give evidence at to the House of Lords Select Committee on Artificial Intelligence“.

I.d. is ook een aanrader voor onze Tweede Kamer.

Professor Richard Susskind – Written evidence (AIC0194) Artificial Intelligence – Challenges for Policymakers.

 

Advertenties

Een Reactie op “1.000.000 nauwelijks te vervullen Vacatures vragen om een Alternatief.

  1. Pingback: 2018: In 5 Stappen naar Succesvolle Training en Ontwikkeling voor Individuen en Teams, Organisaties en Samenleving. | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultan·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s