‘Preferred Employer’, Lust of Last?

Op Linkedin krijg ik heel erg veel verzoeken, vooral van recruiters. Ik word helemaal gek gegooid met al die berichtjes. Maar ik zit hier op m’n plek, ik heb het naar mijn zin bij dit bedrijf.

Deze quote verscheen vlak voor het einde van 2017 op de site van de NOS in het bericht: Te weinig mensen voor de vele banen, zegt UWV. En het wordt nog erger.

Voor het artikel was de economieverslaggever op bezoek bij CroonWolter&Dros en sprak daar o.m. met BIM-modelleur Erik Koele. Erik is in dienst bij CroonWolter&Dros en hij wil daar, ondanks allerlei lokkende en lucratieve aanbiedingen, niet weg; de quote is van hem. Da’s fijn voor Erik, fijn voor zijn werkgever (een ‘Lust’) maar minder fijn, dramatisch zelfs, voor al die werkgevers die zitten te springen om een BIM modelleur (een ‘Last’) want Erik haal je sowieso niet binnen.

Eerst maar over de ‘Last’:

Voor het nieuwe jaar is het beeld van de Nederlandse economie opvallend gunstig. Als zich ergens een spanningsveld aandient, is het in de arbeidsmarkt. In een aantal sectoren is het nu al lastig om personeel te vinden. Een krappe arbeidsmarkt kan de groei gaan afremmen.

Bron: De Arbeidsmarkt wordt het Knelpunt in de 1e Het Financieele Dagblad van 2018.

Mocht je organisatie groeiplannen hebben maar niet beschikken over het daarvoor benodigde personeel? Stel je plannen maar bij. De kans dat je talent binnenhaalt wordt met de minuut kleiner. Of zoals Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV stelt in het NOS artikel:

Het lijstje van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures neemt met de maand toe. (…..) De verhouding tussen het aantal werkzoekenden en het aantal vacatures is komende zomer zodanig dat je kan spreken van een krappe arbeidsmarkt. Werkgevers zullen dan steeds vaker creatieve oplossingen moeten bedenken om nog aan personeel te komen.

Toch is er nog hoop voor al die werkgevers die nu (bijna) wanhopig op zoek zijn naar nieuwe medewerkers.

De krantenkoppen van nu en 2006 zijn uitwisselbaar, toen ging het er ook over dat de arbeidsmarkt te krap werd. Bedrijven klagen over een gebrek aan personeel en er zijn ook 1,3 miljoen mensen die graag willen werken, of meer willen werken. We doen net alsof het aantal mensen op is, maar wat zich wreekt is het ontbreken van een Strategie.

Merkt prof. Ton Wilthagen op in het aangehaalde Het FD artikel.

Zijn mening dat er ruim voldoende talent beschikbaar is c.q. komt, niet iedereen is zo standplaats-vast als Erik, wordt bevestigd door een Brits arbeidsmarktonderzoek dat ook deze week verschijnt:

47% of employees in the UK are considering leaving their job in 2018

Bron: Job Trends 2018, Investors in People International.

Een vergelijkbaar en recent onderzoek over de NL arbeidsmarkt is er niet, toch zou het mij niet verbazen als Britse en Nederlandse percentages met elkaar overeenkomen. De motivatie van de ondervraagden om nog dit jaar te vertrekken:

Our research has found that work flexibility, career progression, pay and poor management practices are the main reasons why companies will lose talent in 2018.

Hier verschijnt een ‘Lust’ aan de horizon want als men bij ‘de ander’ weg wil, wil men misschien bij jou in dienst! Maar let wel: al dat talent heeft verwachtingen, zoals je hiervoor leest. Verwachtingen over: flexibiliteit, carrière perspectief, beloning, goed management. Hoe realiseer je dat dan?

Mogelijk dat er hier ‘iets’ te leren valt van CroonWolter&Dros, de organisatie waar Erik niet weg wil.

In 2005 ontwikkelden we een organisatie ontwikkel plan. Je hebt state of the art’ goed opgeleide medewerkers nodig. Je hebt goede kennis van het vak nodig voordat je optimaal kan functioneren.

Het citaat is afkomstig uit het interview dat BNR Nieuwsradio had op 21 januari 2013 met v/m Croon Electrotechniek CEO Cees Smit, Croon ET als één van de voorlopers van CroonWolter& Dros. Men begon in 2005 (al) met een ‘organisatie ontwikkelplan’.

….maar wat zich wreekt is het ontbreken van een strategie.

stelt Wilthagen hiervoor (een ‘Last’). Met het Organisatie Ontwikkel Plan als equivalent voor een Strategisch Human Resources Beleid, lijkt het er op dat Croon ET op dat moment één van de weinige organisaties was met zo’n Plan (een ‘Lust’). ‘Iets’ dat bij veel andere organisaties c.q. (potentieel) werkgevers, nog steeds, ontbreekt; leert ook mijn ervaring.

Elektrotechniek is een vak van een leven lang leren. We willen de medewerker een baangarantie tot hun 67e bieden.

Aldus Cees Smit in datzelfde radio interview. ‘Baangarantie’ het zou ‘zo maar’ een reden kunnen zijn voor talent om bij je organisatie in dienst te blijven (een ‘Lust’).

Daarnaast besteedt CroonWolter&Dros gericht tijd en energie in de continue ontwikkeling (leven lang leren als een ‘Lust’ maar voor de organisaties die i.d. zien als ‘kosten’, idd een ‘Last’….) van het aanwezige talent. Zo introduceerde deze werkgever in 2015 het E-College.

E-College is een initiatief van Croon om de vmbo-,mbo-, hbo-, tu- en wo-kandidaat vakinhoudelijk en organisatorisch goed aan te laten sluiten op de constante organisatieontwikkeling van Croon.

In het artikel van de NOS wordt ook Marjolein de Groot-Aertssen, manager personeelszaken bij CroonWolter&Dros, geïnterviewd.

Er is een ‘war for talent’ gaande op de arbeidsmarkt en dat geldt zeker voor BIM-modelleurs. Ze zijn schaars. We moeten met grote regelmaat toetsen of ons salaris voor deze functie nog marktconform is. Maar we moeten ons ook niet laten gek maken door de schaarste. Uiteindelijk moet het ook door onze klanten betaald worden.

Gezond uitgangspunt: uiteindelijk dienen alle ‘fratsen’ die je als potentieel werkgever uithaalt om mensen binnen te halen, te worden betaald. (anders wordt de ‘Lust’ uiteindelijk alsnog een ‘Last’: continuïteit)

Je als werkgever niet gek laten maken v.w.b. primaire arbeidsvoorwaarden, baangarantie kunnen bieden, medewerkers opleiden en ontwikkelen, als je net als Erik in dienst bent bij zo’n organisatie, dan kan dat idd voldoende reden zijn om daar te willen blijven (een ‘Lust’). Overigens, hoe dat er volgens collegae van Erik uit ziet, zie je in een YouTube.

Dat 2018 voor je organisatie een Lust mag zijn i.p.v. een Last, en dat niet alleen v.w.b. de uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Willem E.A.J. Scheepers, Strategisch HR(R)M en Investors in People practitioner.

Dit bericht verschijnt vandaag ook op LinkedIn.