Interessante Dominante HR Thema’s

090421 verschijnt hier de entry 21 HR-BANEN VAN DE TOEKOMST met, n.a.v. onderzoek, een overzicht van 21 banen/functies/rollen zoals die in de komende 5 – 10 jaar door de HR afd. van je organisatie (kunnen) worden uitgevoerd. Deze ’21 banen’ zeggen ook iets over de a.s. Dominante Thema’s.

Wat te denken van: ‘Algoritme Bias Auditor, Manager mens-machine teaming, Gig Economy Manager, VR-connectieadviseur, Genetische Diversiteitsfunctionaris’, in de entry vind je de overige 16.

Willem E.A.J. Scheepers, organisatie ontwikkelaar en docent Strategisch H(R)RM  resp. auteur van o.m. het boek Managen en Leiden Pre-Corona, over Leren (en Afleren).

230218, de dag dat dit blog (alweer) 13 jaar ‘in de lucht is’, een synopsis van HR thema’s die NU actueel zijn:

Dit alles om talent aan te trekken en te behouden en daarmee de continuïteit van je organisatie te waarborgen.

Succes! Willem Scheepers

250616 verscheen, achteraf bezien ook voorspellend, de entry NIEUWE DOMINANTE HR THEMA’S: DE AFREKENING…

  1. De afstand tussen professionals en amateurs vervaagt.
  2. Alle gespecialiseerde kennis is online beschikbaar
  3. De wereld van het onderwijs verandert.
  4. De organisatie die mensen een vaste plek biedt, zowel letterlijk als figuurlijk, wordt opgeschud.
  5. Expert kennis verouderd steeds sneller
  6. Kunstmatige intelligentie en automatisering zijn niet te stoppen trends: dag na dag zijn er nieuwe taken die kunnen worden geautomatiseerd, gerobotiseerd.

========================================

In deze entry vind je een kort chronologisch overzicht van HR Thema’s die sinds 2009 actueel zijn. Thema’s die in een rap tempo evolueren maar in essentie vanaf de start van de crisis gelijk blijven, opmerkelijk genoeg (of juist niet…..)

Overigens, voordat je verder leest, vergeet hierna niet om ook Nieuwe Dominante HR Thema’s: De Afrekening… te lezen. Onderstaande thema’s kunnen voor veel organisaties nog (ruim) voldoende interessant zijn, er laten zich inmiddels alweer nieuwe thema’s/trends zien aan de horizon.

Wat aan het eind van 2015 i.i.g. (zéér) Actueel blijkt te zijn d.i. Strategic Alignment.

Strategic alignment is het proces van het waarborgen dat alle aspecten van je organisatie zijn afgestemd op de realisatie van de organisatiestrategie. Dit betekent dat het bedrijf operationeel in staat is om conform haar ‘Missie’ producten/diensten te leveren. Strategisch is het management van het bedrijf in staat te handelen naar de ‘Visie’. Strategic alignment isde lijm’ voor het team dat beter presteert dan ‘de rest.” Bron: Strategic Alignment: het zit in de mensen, niet in het papier.

& Zo begon deze entry nu alweer 6 jaar geleden:

NB; “Wil je Dominante HR thema’s succesvol toepassen binnen het business model van je organisatie?”

Wordt IiP

================================================

01 februari 2014 werd één van de meest dominante/actuele thema’s verwoord in een artikel over ‘disruptieve technologieën’ (volg de link voor meer info over dit thema):

Bron: FD.nl

Zo zullen (ook) veel nu nog administratieve functies verdwijnen, maar wellicht komt er ‘iets’ anders voor in de plaats. (NB; zo hebben de stokers uit de 19e & 20e eeuw ook een nieuwe werkplek gekregen). Interessanter is de opmerking dat (te) veel managers deze ontwikkelingen niet zien aankomen, pas als zij er (zelf) door worden getroffen…..Meer actuele (2014) thema’s:

Deze e.a. dominante HR thema’s zijn samengevat in een Prezi (klik op de pic voor de prezi).

Prezi SHR(R)M

Prezi SHR(R)M

NB; deze entry scoort  HOOG in de zoekmachines, da’s mooi. & Zelfs al zijn onderstaande ‘Dominante HR Thema’s’ voor veel organisaties zeker nog relevant (…..), tip ik je ook de entries met de tag ‘Actuele Thema’s’ Dat zijn ‘actuele thema’s’ zoals: Vergrijzing, Arbeidsmarkt (internationaal), Gelijkheid & Diversiteit, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Gezondheid & Welzijn, Leiderschap & Management, niet te vergeten Robotica etc. (volg voorgaande link & zie dit plaatje). Thema’s in je organisatie zijn dan: Talent Development, Management Development, Knowledge & Skills Development. Ik wens je veel inspiratie. 😉

De website Ken-Jaarboek leverde (al) in 2009 interessante info op: “De resultaten zijn gebaseerd op het jaarlijkse NIDAP onderzoek onder circa 500 HR-managers. Binnen het bedrijfsleven is een steekproef getrokken onder de branches industrie, bouw, transport, zakelijke en financiële dienstverlening en ICT. Binnen de tertiaire sector zijn de overheid, zorg en non-profit onderzocht. In alle gevallen gaat het om organisaties met 100 of meer werknemers.”

Zo lezen we daar & toen o.a. over de specifieke HR Thema’s die nu ‘verhoogde aandacht’ hebben:

Gemiddelde
bedrijfsleven

  • Opleiding en ontwikkeling 87%
  • Motivatie medewerkers 86%
  • Werving en selectie 72%
  • Personeelskosten beheersing 63%
  • Stress, verzuim, ARBO 48%
  • HR-informatisering 38%
  • Belang HR bij directie 31%
  • Fusie/ reorganisatie 29%

Gemiddelde
tertaire sector

  • Opleiding en ontwikkeling 87%
  • Motivatie medewerkers 84%
  • Werving en selectie 73%
  • Personeelskosten beheersing 65%
  • Stress, verzuim, ARBO 62%
  • HR-informatisering 47%
  • Belang HR bij directie 40%
  • Fusie/ reorganisatie 27%

‘Opleiding & Ontwikkeling’ als dominant thema kort daarop gevolgd door ‘Motivatie Medewerkers’, komt je dat niet bekend voor? & Welk Model zou daar PRIMA op aansluiten??? (nb; Hier mag je maar 1x raden! & Dan heb ik nog niet over de 3e ‘Werving & Selectie’, ‘Kostenbeheersing’ etc.etc.)

Ken-Getallen levert nog meer leuke HR-info op, zoals over het opleidingsbudget: “Gemiddeld genomen wordt ruim 3% van de bruto loonsom besteed aan scholing van de eigen werknemers. Er zijn echter grote verschillen per sector.” Dat laatste is niet verbazingwekkend. Ook is er info over de ontwikkeling van dit budget: “Het opleidingenbudget zal bij de meeste organisaties in 2009 stabiel blijven. Bij veel organisaties was het budget aan het einde van 2008 al door de gevolgen van de kredietcrisis bevroren. Dit -lagere- budget wordt over het algemeen dus ook aangehouden in 2009. Men wacht af hoe de economische situatie zich in 2009 verder ontwikkelt.”

2012

NB; Wat ook nog handig kan zijn is een korte/snelle (….) toelichting op Strategisch Human Resources Management, want actuele/dominante HR thema’s horen uiteraard een plaats te krijgen binnen een ‘ruimer kader’.  Filmpje.

Op SlideShare vind je o.m. deze prsentaties: ‘Actuele HR Thema’s’ (alweer) uit 2009 maar nog steeds actueel, en ‘HR Trends 2012′.

2013

Het EU orgaan CEDEFOP komt met arbeidsmarkt voorspellingen tot 2020. Dominante thema’s: diversiteit, ontwikkeling van medewerkers en tekort aan talent. Tijd voor ACTIE?

Overigens, ik heb een mooie waardering gekregen van ‘mijn’ studenten voor de MasterClass Strategisch HRM @ NCOI Business School. THANX!!

Master SHRM @NCOI 2012

Master SHRM @NCOI 2012

Deze kwam iets later & is ook leuk.

MC SHRM Capelle a/d IJssel voorjaar 2013.

MC SHRM Capelle a/d IJssel voorjaar 2013.

Mooie reacties van geïnspireerde studenten. Nou ja, SHR(R)M is dan ook het vak van de toekomst. 😉

NB; het is mogelijk dat ik ook voor jou(w organisatie) een (incompany) MasterClass Strategisch Human Resources and Robotics Management verzorg in de inmiddels al beroemde ‘Glazen Boerderij’ van architect Winnie Maas gelegen in ons Brabantse dorp.

Glazen Boerderij, Schijndel

Glazen Boerderij, Schijndel