Meest Gelezen 2018.

Hoewel het aantal berichten dat ik hier dit jaar plaatste (NB; Twitter en LinkedIn zijn voor ‘quick ’n dirty’ berichten goede alternatieven) minder is dan voorgaande jaren, kent het blog een constante stroom lezers; ook mooi. Zoekmachines helpen daarbij zeker. 😉

Kijk ik dan naar een Top 5 van ‘meest gelezen berichten 2018’ dan blijken de ‘oldies (but goodies)’ het nog steeds uitstekend te doen. (ook) Deze berichten gaf ik regelmatig een ‘update‘, toch erken ik dat ze niet ‘bij zijn’ maar: als je iets verder zoekt in dit blog dan vind je meer berichten die aan deze 5 gerelateerd zijn. D.i. een Tip voor degenen die nu in deze Top 5 duiken!

Op no. 1 Interessante Dominante HR Thema’s.

Disruptieve technologieën als robotica, machine leren, kunstmatige intelligentie c.q. de interactie tussen mens en robot zijn momenteel dé interessante en dominante thema’s die je Strategisch HR beleid beïnvloeden; (veel) meer nog dan het aanhoudend (schreeuwend) tekort aan personeel (d.i. een trend die al geruime tijd terug werd ingezet; de beleidsmakers hebben deze trend alleen even gemist….). Vandaar de hier door mij in 2012 (al) geïntroduceerde term Strategisch Human Resources en Robotica Management.

Op no. 2 Een idee voor een MT (vergadering) I

Deze entry is (toch) alweer 13 jr ‘jong’ maar is nog steeds veel gevraagd. Ook al ‘scrum-men’ we ons momenteel helemaal verloren, veel ‘agile-r’ (b)lijken we er niet van te worden; helaas. Is deze hype dan toch niet veel meer dan ‘oude wijn in nieuwe zakken’?

Op 3 3 vormen van Commitment, welke scoort het hoogst?

Waarbij de beide eerste entries al meerdere jaren vrij stevig de koppositie in handen hebben, is dit een opmerkelijke nieuwkomer in de Top 5. Commitment, het is mijn mantra. Maar daarmee heeft dit niets te maken; verwacht ik. Een reden voor hun zoektocht naar ‘commitment’ (NB; 1 op 1 vertalen vanuit het Engels lukt je niet zonder aan de betekenis van het begrip afbreuk te doen) geven de lezers niet. Mogelijk is een verklaring: het verloop onder medewerkers nu de vraag naar hen groot is. ‘Hoe gecommitteerd zijn zij als ze toch weggaan?’ Goede vraag, nu de oplossing nog….

Op 4 Wat is Werk-Ethiek eigenlijk?

Nog zo’n opvallende nieuwkomer. Ethiek, moraliteit, respect, het zijn begrippen die binnen onze maatschappij steeds meer onder druk lijken te komen staan. ‘Dus ook op de werkvloer c.q. in het contact met onze klanten’, zou dan een verklaring kunnen zijn waarom deze entry veel ‘gevraagd’ is.

Op 5 High Performance Organisatie en Investors in People.

Oorspronkelijk (NB; 15 jaar geleden….) richtte ik me met dit blog op ontwikkelingen rondom het ‘Investors in People raamwerk’. Dat onderwerp bleek al redelijk (….) snel in ons land ‘aan dovemansoren gericht’. Daarom transformeerde ik het blog enkele jaren later naar het meer algemeen bekende ‘Strategisch HRM’, IiP kan een basis vormen voor je SHRM beleid dus die link was snel gelegd. Om vervolgens, 2012, SHRM aan te vullen met de R van robotica.

De internationale ontwikkeling rondom IiP bleef bij mij, als ‘practitioner’, in beeld en zo kon ik hier in 2015 met deze entry melden dat het, in ons land meer bekende, High Performance Organisatie principe van André de Waal samenging met het Investors in People raamwerk. Daarmee is een uniek model ontstaan, een model dat succes oplevert bij de weinige organisaties die het in ons land toepassen.

Een ‘hoogvlieger’ zal het IiP/HPO raamwerk in ons land niet meer worden, maar dat maakt het raamwerk voor de gecommitteerde(!) geïnteresseerde niet minder interessant; zeker nu.

Op naar 2019, wie weet wat dat mij/ons nog brengt aan nieuwe entries. Maak er intussen een mooie start van het nieuwe jaar van!

Willem Scheepers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s