De HR functie transformeert naar Agile Lite.

Agile betekent letterlijk: behendig, lenig. In de IT staat het voor softwareontwikkeling in korte, overzichtelijke perioden van vaak niet meer dan een maand, soms zelfs hooguit een week. Deze perioden heten ‘iteraties’ en zijn als het ware kleine projecten. prowareness.nl

Kan de HR functie transformeren naar ‘Agile Lite’?

Agile Lite is een stap verwijderd van een op regels en planning gebaseerde benadering naar een eenvoudiger en sneller model, aangedreven door feedback van deelnemers. hbr.org

“Speed is the new business currency.” Stelt prof. Peter Cappelli in het zojuist op HBR.org verschenen artikel The New Rules for Talentmanagement.

Because HR touches every aspect—and every employee—of an organization, its agile transformation may be even more extensive (and more difficult) than the changes in other functions.

Processen die volgens Cappelli c.s. geraakt worden door ‘Agile Lite’, en (dus) met deze filosofie kunnen worden aangepast, zijn:

  • Beoordelingssysteem; Individuen werken momenteel vooral aan kortere projecten van verschillende lengtes, vaak onder verantwoordelijkheid van verschillende leiders en georganiseerd rondom steeds anders samengestelde teams. Het idee dat prestatie feedback eenmaal per jaar zou plaatsvinden, afkomstig van één baas, heeft weinig zin. Daarvoor zijn er vaker en meer mensen nodig.
  • Coaching; Collega’s vormen leer-eenheden om ideeën en tactieken te delen. Ze hebben het soort gesprekken waarvan bedrijven willen dat leidinggevenden hebben met degenen die direct aan hen rapporteren, maar ze voelen zich nu vrijer om fouten met elkaar te delen, zonder dat de angst voor ‘evaluatie’ boven hun hoofd hangt.
  • Teams; Nu steeds meer bedrijven hun werk per project organiseren, worden hun management- en talent systemen meer teamgericht. Groepen maken, uitvoeren en herzien hun doelen en taken op teamniveau, op het moment dat zich het voordoet, om zich snel aan nieuwe informatie aan te passen wanneer deze binnenkomt. Ze nemen ook op zich om hun eigen vooruitgang te volgen, obstakels te identificeren, hun leiderschap te beoordelen en inzichten te genereren over hoe de prestaties kunnen worden verbeterd.
  • Beloning; De manier waarop er wordt beloond, verandert ook. Een eenvoudige aanpassing aan ‘Agile Lite’, is om spotbonussen te gebruiken. Dit om bijdragen te erkennen wanneer ze gebeuren, in plaats van te vertrouwen op eindejaar salarisverhogingen. Onderzoek en praktijkervaringen hebben aangetoond dat compensatie het beste werkt als een motivator als deze zo snel mogelijk na het gewenste gedrag komt. Instant rewards versterken directe feedback op een krachtige manier. Jaarlijkse, op verdiensten gebaseerde, opbrengsten zijn minder effectief, omdat er te veel tijd verstrijkt.
  • Werving & Selectie; Met disrupties en (snelle) ontwikkelingen in de economie, zijn werving en werving urgenter geworden en is er een noodzaak voor flexibiliteit. Vacatures, tekorten dienen direct zichtbaar te zijn. Bedrijven vertrouwen meer op technologie om kandidaten te vinden en diegenen te volgen die geschikt zijn voor een flexibele werkomgeving.
  • Opleiding & Ontwikkeling; Net als bij werving en selectie, dient opleiding en ontwikkeling te veranderen om sneller nieuwe vaardigheden in organisaties in te brengen. Online leermodules die werknemers op aanvraag kunnen raadplegen. zijn nuttig voor mensen met duidelijk gedefinieerde behoeften. Toch lijkt dit op een student de sleutel tot een bibliotheek geven en haar/hem vertellen wat zij/hij moet weten en vervolgens leren. Nieuwe benaderingen gebruiken data-analyse om de vaardigheden te identificeren die vereist zijn voor bepaalde functies, om vooruitgang te volgen en om vervolgens aan individuele werknemers aan te geven welke soorten training en toekomstige banen voor hen zinvol zijn, gezien hun ervaring en interesses.

‘Werk aan de winkel’ dus. HR Agile Lite implementeer je ‘niet zo maar’. Cappelli heeft dan ook nog een laatste, of zo je wil 1e, waarschuwing:

De HR-functie dient nu opnieuw te worden ingevuld.

HR heeft meer expertise nodig in IT-ondersteuning, vooral gezien alle prestatiegegevens die door nieuwe apps worden gegenereerd, en diepere kennis over teams en hands-on toezicht.

HR heeft zich de afgelopen decennia niet zoveel veranderd als de lijnoperaties die het ondersteunt. Maar nu ligt de druk er op en komt deze druk van het operationele niveau, waardoor het veel moeilijker wordt om vast te houden aan oude HR-praktijken.

HR Agile Lite, het nieuw HR: behendiger, leniger…..

Vandaag bestaat dit blog alweer 13 jaar (….), inspiratie voor deze 1.355e Lite entry: The New Rules of Talent Management: HR Agile Lite.

2 Reacties op “De HR functie transformeert naar Agile Lite.

  1. Pingback: Nieuwe Dominante HR Thema’s: De Afrekening… | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu·

  2. Pingback: Interessante Dominante HR Thema’s | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s