Nieuwe Dominante HR Thema’s: De Afrekening…

Het werd hoog tijd één van de meest populaire entries, Interessante Dominante HR Thema’s, te actualiseren (dat mag ook wel na 7 jaar, hoe relevant sommige van die thema’s voor organisaties nu nog mogen zijn….).

De opvolger draagt als titel De Afrekening…..*

Hier volgen zes cruciale veranderingen die van invloed zijn op de manier waarop we werken en hoe we werk definiëren. Het inluidt een nieuw paradigma in.

1. De afstand tussen professionals en amateurs vervaagt. Als gevolg van nieuwe digitale en multimediale technieken worden taxichauffeurs “bedreigd” door Uber chauffeurs, hotel professionals door Airbnb gastheren/-vrouwen. Al meer dan een decennium, zo bestaat dit blog al 11 jaar, worden journalisten bedreigd door amateur-schrijvers en bloggers. Het wordt steeds moeilijker te verklaren aan welke kant de hogere kwaliteit wordt geleverd (soms is dat van de zijde van de amateur).

In toenemende mate worden alle professionals beïnvloed door de komst van nieuwe concurrentie door mensen die worden beschouwd als niet-professionals. Soms is die concurrentie des te gevaarlijker en wordt het gezien als “oneerlijk” omdat deze concurrenten niet verwachten betaald te krijgen voor hun diensten! Hun motivatie: ze “werken” niet. Zo werd in de wereld van encyclopedieën Britannica gedood door Wikipedia. (en lees jij dit blog gratis….).

2. Alle gespecialiseerde kennis is online beschikbaar. Van mensen mag je niet verwachten zich te onthouden van het verkrijgen van toegang tot informatie. Artsen zien patiënten die vooraf hun symptomen heb ge-googled. Soms willen patiënten alleen nog het recept omdat het hen niet is toegestaan dit voor zichzelf uit te schrijven. (Het is niet dat dit niet veilig zou zijn, online. Belemmeringen zijn hier ook bedoeld ter bescherming van patiënten. Maar ongetwijfeld komt ook hiervoor op enig moment een oplossing.)

3. De wereld van het onderwijs verandert. Het “valideren” van een opleiding met een diploma dient m.n. als een “signaal” voor recruiters. Maar in toenemende mate volgen veel nieuwe studenten, m.n. in de opkomende landen, cursussen online en leren bijv. een computer taal zonder de “validatie” van een diploma.

Nieuwe scholen richten zich op mensen die hopen, verwachten hun carrière te kunnen veranderen. Zo zijn er momenteel “learning to code academies” in Parijs, Londen en Berlijn. Zo’n school, gevestigd te Parijs, opende onlangs een store in Londen: Le Wagon.

Overigens, de entry die Singularity Hub’s Peter Diamandis deze week schrijft over disruptie van het onderwijs is ‘in dit kader’ ook interessant: This Is the Tech That Will Make Learning as Addictive as Video Games.

4. De organisatie die mensen een vaste plek biedt, zowel letterlijk als figuurlijk, wordt opgeschud. Ronald Coase, Nobel-prijswinnaar in de economie, verklaarde dat het bedrijf c.q. de organisatie oorspronkelijk werd opgericht vanwege de hoge transactiekosten. Het was economisch zinvol om handelingen samen te voegen, te internaliseren.

Voor hem hadden klassieke economen als Adam Smith en David Ricardo al het nut aangetoond voor de verdeling van arbeid. In Ricardo’s theorie van het comparatieve voordeel wordt ervan uitgegaan dat individuen van elkaar verschillen in talenten, of wel hun specialisatie. Dit leidde vervolgens tot modern Taylorism en greater Taylorism…

Dit alles functioneerde prima in het industriële tijdperk. Vandaag is dit echter minder relevant omdat de transactiekosten zijn gedaald o.i.v. digitale en disruptieve mogelijkheden. Dus is het nu vaak goedkoper voor een bedrijf om freelancers het werk te laten doen. Elke dag komen er meer zelfstandigen en nieuwe modellen bij die de bestaande organisatie “deconstrueren”. Nieuwe ondernemers, m.n. start ups, moedigen “kruisbestuiving” aan om innovatie te bevorderen.

Lynda Gratton was in 2011 één van de eersten die deze ontwikkeling aantoonde in The SH/FT.

5. Expert kennis verouderd steeds sneller. Mathieu Weggeman noemt dit de halfwaarde tijd van kennis. Een groot deel van de banen van morgen bestaan nu nog niet: deze banen zullen vaardigheden en kennis vereisen die nu nog niet kan worden onderwezen. Zo is op het gebied van informatica onbekend welke computer talen morgen worden gebruikt.

In toenemende mate is het zinvoller om je cognitieve vaardigheden generiek in plaats van specifiek te ontwikkelen. Onze cognitieve vaardigheden kunnen worden ontwikkeld op veel verschillende manieren. In plaats van specifieke kennis binnen een vaste mindset te behouden zal het vermogen om onszelf continue te ontwikkelen binnen een breder perspectief van een groter belang zijn.

Recent schreven Richard en Daniël Süsskind het interessante The Future of the Professions.

6. Kunstmatige intelligentie en automatisering zijn niet te stoppen trends: dag na dag zijn er nieuwe taken die kunnen worden geautomatiseerd, gerobotiseerd. Vroeger was het zo dat alleen zeer repetitieve niet-gekwalificeerde banen vervolgens werden uitgevoerd door machines. Nu worden alle soorten van gekwalificeerde zogenaamde ‘intellectuele’ banen ook beïnvloed door disruptieve ontwikkelingen. “Werken” wij nog steeds over 10 jaar?

De ontwikkeling c.q. disruptie van de automatisering / robotisering stelt vraagtekens bij de aard van het werk. Sommige pessimisten geloven dat dit de meeste werknemers in de nabije toekomst volledig overbodig zal maken. Sommigen beweren dat inkomen daarom dient te worden gescheiden van het werk. Zij stellen dat we dienen te kiezen voor een universeel basisinkomen.

De manier waarop we werken wordt getransformeerd als nooit tevoren: de opkomst van de amateurs, het vervagen van alle lijnen tussen werk en vrije tijd, automatisering en kunstmatige intelligentie leveren beter werk dan de mens.

Deze nieuwe, dominante HR Thema’s zijn een afrekening met de manier waarop wij het werk nu nog uitvoeren. Het wordt dan ook (hoog) tijd voor een nieuwe aanpak, voor nieuwe uitdagingen! Het wordt tijd voor Strategisch HR(R)M.

Willem E.A.J. Scheepers is universitair docent Strategisch HRrM.

*Inspiratie voor deze trends komt uit The Da Vinci Curse and the Transformations of Work.

230218

& Het jongste thema: De HR functie transformeert naar Agile Lite.

Advertenties

Een Reactie op “Nieuwe Dominante HR Thema’s: De Afrekening…

  1. Pingback: Interessante Dominante HR Thema’s | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Author, Tutor, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s