Een implementatietraject met HR naar AI.

Een HR-afdeling wil de organisatie adviseren de mogelijkheden van toepassingen als ChatGPT, GPT-4, Google’s Bard, BingAI, MS Co-Pilot, etc. niet ‘hap snap’ te implementeren, wat een risico is zeker met de snelheid waarmee deze ontwikkelingen nu plaatsvinden, maar de organisatie transformeren naar een momentum waarop de organisatie volop kan profiteren van de implementatie van kunstmatige intelligentie.

Hier is een stapsgewijze handleiding:

Educatie en bewustzijn: de eerste stap is om bewustzijn te creëren en het leiderschap en de werknemers voor te lichten over wat AI is, de potentiële voordelen, beperkingen en use-cases die relevant zijn voor de activiteiten van de organisatie. Denk hierbij aan het inschakelen van externe deskundigen, het bijwonen van seminars of het geven van trainingen aan medewerkers.

Beoordeling van behoeften en kansen: Zodra er een basiskennis van AI is, identificeert u gebieden binnen de organisatie waar AI waarde kan toevoegen. Dit kan gaan om het verbeteren van de efficiëntie, het automatiseren van taken, het verbeteren van de besluitvorming of het creëren van nieuwe producten of diensten.

AI-strategie definiëren: ontwikkel op basis van de geïdentificeerde behoeften en kansen een AI-strategie. Dit moet de algemene doelen omvatten, de specifieke AI-technologieën die moeten worden gebruikt, de implementatietijdlijn en de vereiste middelen.

Data-infrastructuur: AI is sterk afhankelijk van data. Daarom is het essentieel om een robuuste data-infrastructuur te hebben. Dit betekent ervoor zorgen dat u toegang heeft tot hoogwaardige, relevante gegevens en de systemen om deze te beheren en te analyseren.

Talentacquisitie en -ontwikkeling: AI vereist specifieke vaardigheden. Mogelijk moet u nieuw personeel aannemen, zoals datawetenschappers en AI-specialisten, of moet u bestaand personeel opleiden. Het is ook belangrijk om een cultuur te koesteren die doorlopend leren en aanpassen ondersteunt.

Pilot Projecten: Begin met kleine, beheersbare projecten die quick wins en waardevolle leerervaringen kunnen opleveren. Deze projecten moeten aansluiten bij de strategische doelstellingen van de organisatie en dienen als proof of concept voor de bredere AI-strategie.

Evaluatie en schaalvergroting: evalueer na de proefprojecten hun prestaties aan de hand van gedefinieerde statistieken. Deze evaluatie zal inzicht geven in wat werkte en wat niet. Gebruik deze lessen om de aanpak te verfijnen en de succesvolle initiatieven op te schalen.

Integratie en acceptatie: als AI-initiatieven hun waarde bewijzen, integreer ze dan in de reguliere activiteiten en workflows van de organisatie. Dit kan veranderingen in processen, structuren en rollen met zich meebrengen.

Continu leren en verbeteren: AI is een snel evoluerend veld. Om concurrerend te blijven, moeten organisaties blijven leren, experimenteren en zich aanpassen. Dit kan inhouden dat u op de hoogte blijft van nieuwe AI-technologieën, AI-initiatieven voortdurend evalueert en verbetert en de AI-strategie periodiek herbeoordeelt.

Ethische overwegingen: Tijdens dit proces is het cruciaal om rekening te houden met de ethische implicaties van AI. Dit omvat kwesties met betrekking tot privacy, vooringenomenheid, transparantie en verantwoording. Overweeg om een reeks ethische richtlijnen op te stellen voor het gebruik van AI in de organisatie. Denk daarbij ook aan responsible AI (RAI).

In de YT bij deze entry, samengesteld i.s.m. uiteraard met GPT-4, wordt dit proces schematisch weergegeven.

Overigens, vergeet niet dat dit een complex proces is dat tijd zal kosten. Elke organisatie is anders, dus dit proces moet worden afgestemd op de specifieke context, capaciteiten en doelstellingen van de organisatie.

Bij de implementatie stel ik je dan ook voor de principes van het continue ontwikkel model ‘Investors in People’ toe te passen. Meer info over IIP vind je hier*. AI wordt daarmee niet alleen gekoppeld aan je organisatiestrategie, je gaat je processen, je implementatie, je samenwerking van je medewerkers met kunstmatige intelligentie, augmentisering, steeds verder ontwikkelen én verbeteren.

NB; handig daarbij/daarvoor is dat je SLIM subsidie aanvraagt: ‘De subsidie is voor allerlei nieuwe ideeën gericht op leren en ontwikkelen.’

*Zie/lees ook: Implementeer je GPT-4, hanteer dan de IiP-aanpak.

In een volgende entry besteed ik aandacht aan de voordelen van het implementeren van kunstmatige intelligentie maar ook aan de valkuilen en de uitdagingen. Lees al vast ‘AI (on)Veilig? Go/No-Go?‘.

Willem E.A.J. Scheepers

willem@willemscheepers.eu

Plaats een reactie