Implementeer je GPT-4: hanteer dan de IIP aanpak!

Sinds de introductie op 301122 van ChatGPT, onderdeel van dat wat we de ‘taalmodellen’ noemen, is de ontwikkeling van (generatieve) kunstmatige intelligentie ofwel artificial intelligence (AI) in de hoogste versnelling terecht gekomen. Dagelijks verschijnen er nieuwe AI toepassingen waarvan de belangrijkste zijn om nu te weten/kennen: GPT-4, BingAI, Bard en MS Co-Pilot.

Op de vraag ‘Gaat AI de advocaat vervangen?’ is de reactie van chatbot GPT-4: ‘De advocaat die AI hanteert, vervangt de advocaat die AI negeert.’. De samenwerking mens/kunstmatige intelligentie noemen we augmentiseren.

Vorige week zagen we op LinkedIn de enquête ‘Maak jij al gebruik van ChatGPT in je werk?‘. De uitkomst onder ca. 4.000 LI profs was 50/50.  Deze verhouding geeft waarschijnlijk ook weer de manier waarop er over dit thema in (hun) organisaties wordt gedacht.

Ook vorige week kwam het bericht dat het Europees Parlement een wet heeft aangenomen die de impact van kunstmatige intelligentie, en degenen die dit (nog) creëren, aan banden wil leggen. De wet wordt van kracht in 2026. 

Een week daarvoor introduceerde Khan Academy’s docent en oprichter Sal Khan tijdens een Ted Talk de manier waarop zijn not-for-profit onderwijs organisatie AI heeft geïntroduceerd. 

In dezelfde week meldde ASML dat de organisatie van de dienstverleners aan ASML verwacht (of is het vereist) dat zij bij hun dienstverlening GPT-4 hanteren en daarmee hun tarieven verlagen

En vandaag in Het FD nav recente AI ontwikkelingen een commentaar met de titel AI, we moeten er wat mee. Ja, u ook!

Niet iedereen komt zomaar op straat te staan, maar het werk zelf wordt anders. Als paal boven water staat dat om- en bijscholing van groter belang is dan ooit. Er is geen tijd te verliezen.

Voor meer en recente ontwikkelingen/(re)acties nodig ik je uit voor een abonnement op mijn wekelijkse Sunny Side Up nieuwsbrief.

Als organisatie heb je nu nog de keuzevrijheid: GPT-4 implementeren of juist niet? Kies je voor het eerste, of doen je klanten zoals ASML dat voor je, hanteer bij de implementatie dan de principes/uitgangspunten van het hier sinds 2005 aangehaalde Investors in People raamwerk. Dat is ook in het belang van je organisatiestrategie, je organisatiestructuur, je organisatiecultuur, in het belang van je stakeholders, je klanten, je medewerkers: maak een keuze!

Handig daarbij/daarvoor is dat je SLIM subsidie aanvraagt: ‘De subsidie is voor allerlei nieuwe ideeën gericht op leren en ontwikkelen.’

Eén van de onderdelen is: “Doorlichting onderneming. Bijvoorbeeld om een externe adviseur in te schakelen om je bedrijf door te laten lichten. En een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan te maken. Hiermee gaat je bedrijf direct aan de slag.”

Om ook te weten wat ‘een derde’ van dit advies vindt, vroeg ik het GPT-4.

“Je hebt state of the art goed opgeleide medewerkers nodig. Je hebt goede kennis van het vak nodig voordat je optimaal kan functioneren. Elektrotechniek is een vak van een leven lang leren. We willen de medewerker een baangarantie tot hun 67e bieden.”

Het was 2005. Om deze uitdaging succesvol te kunnen realiseren implementeerde deze werkgever het Investors in People raamwerk. Arbeidsmarkt oververhit, toch is Erik nog steeds niet weg……

Ook interesse voor ondersteuning/advies? Laat het me weten: willem@willemscheepers.eu