De Toekomst van Werk in de komende 5 jaar; een NL synopsis.

De thema’s gelijkheid, diversiteit, inclusiviteit staan de komende 5 jaar hoog op de agenda van werkgevers in ons land, ook dat blijkt uit het zojuist door het World Economic Forum gepubliceerde 4e ed. van The Future of Jobs report 2023. Da’s mooi, dan kan er eindelijk een einde komen aan zowel het verschil aan kansen als aan het verschil in beloning van de in organisaties ondervertegenwoordigde groepen.

Aan de andere kant signaleren de onderzoekers nog iets opvallends: Nederlandse werkgevers scoren het laagst op het (mede) financieren van opleiding en ontwikkeling van hun medewerkers. Waarschijnlijk maken werkgevers bij talentontwikkeling vooral gebruik van mogelijkheden die worden geboden door de overheid zoals het obligate STAP budget (dat nu het einde nadert!).

Dat het investeren in medewerkers rendement op kan leveren, dient op te leveren zelfs, daarvan is blijkbaar nog (lang) niet iedere werkgever zichzelf bewust.

Opmerkelijk is dan toch dat als belangrijkste barrières voor een succesvolle HR strategie werkgevers de (hyper)krapte op de arbeidsmarkt en het feit dat er een (fors) gat zit tussen de gewenste/noodzakelijke vaardigheden zien als een bedreiging voor de continuïteit van de organisatie.

Given that companies express skills gaps and talent availability as their greatest barriers to transformation and investing in training as the most promising workforce strategy alongside automation, it is unsurprising that surveyed companies express confidence in their ability to develop their existing workforce and moderate positivity in retaining it but are less unified regarding the outlook for talent availability in the next five years.

In lijn met voorgaande is het dan weer niet opvallend dat stageplaatsen door Nederlandse werkgevers minder worden gezien als een mogelijkheid om (jong) talent aan te trekken en te behouden. We behoren bij de landen die hierop het laagste scoren, er het minst gebruik van maken.

Dan v.w.b. de (mogelijke) impact van kunstmatige intelligentie op de manier waarop werk wordt uitgevoerd binnen organisaties, dat verschilt sterk per bedrijfstak: voor IT gerelateerde bedrijven speelt het thema tijdens het onderzoek (NB: sinds 301122 is er bijna dagelijks veel veranderd) meer dan voor andere bedrijfstakken. De laatsten verwachten ook minder impact van deze ontwikkeling. Dat kan binnen afzienbare tijd een forse misrekening worden*.

Generative AI has received particular attention recently, with claims that 19% of the workforce could have over 50% of their tasks automated by AI45 and job losses making headlines, while others expect the technology toenhance jobs. Only robots, whether humanoid or non-humanoid, are forecast to have a net negative overall impact on employment in our data, with roughly equal cohorts of companies expecting growth, displacement and neutral impact.

Conclusie: het is voor veel werkgevers essentieel nu prioriteiten te stellen en een strategie op te maken die zich richt op de investering in en de samenwerking van mens en kunstmatige intelligentie: augmentisering.

Ongeveer 7.800 IBM-banen zouden kunnen worden vervangen door AI, automatisering. CEO Krishna zegt dat IBM het aannemen van mensen voor vervangbare functies onderbreekt.

Bron: IBM to Pause Hiring for Jobs That AI Could Do

Willem E.A.J. Scheepers

Bron: The Future of Jobs Report 2023.

*”De meest invloedrijke reacties op de opkomst van kunstmatige intelligentie zijn een combinatie van ontkenning, spot en berusting, zo duister komisch dat het een Oscar verdient.”

Bron: The ‘Don’t Look Up’ Thinking That Could Doom Us With AI.

Wat ook helpt, naast omhoog kijken, dat is uitdagingen gerelateerd aan je HR(R)M strategie Sunny Side Up bekijken. 😉

Plaats een reactie