Investor in People CROON Elektrotechniek: “We zien het Rendement.”

Het Investors in People Model wordt nu bijna 1/4 eeuw toegepast door inmiddels tienduizenden werkgevers wereldwijd. Zowel beoordelingsrapportages van de IiP-ers zelf als externe onderzoeken laten zien: je accreditatie als Investor in People Rendeert!

Daarover kan er dan ook geen misverstand bestaan. Wat daarvoor echter zeker relevant is dat is je Commitment als werkgever aan de principes van Plannen, Uitvoeren, Beoordelen & het daarmee Continue Ontwikkelen van je organisatie. Heb je dat Commitment niet, 100% is een voorwaarde, dan behaal je niet de volle potentie van het IiP-rendement……

In Nederland zijn er nog maar beperkt aantal werkgevers die meer jarige ervaring hebben met een accreditatie als Investor in People. CROON Elektrotechniek is zo’n werkgever. Wil je, als potentieel IiP-er, dan ook iets meer weten over dit business model, dan is de ervaring van een ‘gebruiker’ daarvoor het handigst.

Aan het woord komt Frank Schoof, HR-manager bij Croon. ‘Veranderingen in onze markten en in de maatschappij vragen meer eigen verantwoordelijkheid: van ons als bedrijf en van onze medewerkers. Investors in People helpt daarbij.’

Groeien als bedrijf “In de markt zien we dat we als bedrijf opschuiven in de bedrijfskolom. Ingenieurs- en adviesbureaus willen samen met ons projecten realiseren. We participeren in infrastructurele werken met DBFM-contracten (Design, Build, Finance en Maintain). In consortia werken we samen met Nederlandse en Europese partijen. We internationaliseren. Opdrachtgevers stellen andere en hogere eisen. Dat alles vraagt op alle niveaus en in alle disciplines meer van onze mensen en van de organisatie. Bij groei hoort groeipijn: gedrag gaat niet altijd gelijk op met de groeiende verantwoordelijkheid. Een organisatie is ten slotte niets anders dan een optelsom en een samenwerkingsverband van mensen. Als organisatie hebben we de veranderende eisen uit onze ‘umwelt’ goed op het netvlies. We werken eraan om iedereen daarin mee te nemen.” (NB; zie ook Cultuur en Communicatie WS)

Kantelende verzorgingsstaat “Ook de maatschappij vraagt meer. De verzorgingsstaat is gekanteld via een terugtredende overheid naar meer eigen verantwoordelijkheid. Dat weerspiegelt zich in je bedrijf en in je personele inzet. Het vraagt veel meer zelfsturing, ook van onze medewerkers, ongeacht de arbeidsrelatie die we met ze hebben. We werken straks door tot 70 jaar. Wat betekent dat voor een monteur? In de technisch-mechanische benadering kun je wel een grens aangeven. Maar dan is hij nog niet weg en waar gaat hij dan heen? Vergrijzing en langer doorwerken vragen dus om aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Dat geldt voor ons, dat geldt voor onze medewerkers.”

Investors in People “Het behalen van het Investors in People-schap was destijds voor ons geen doel op zich. We wilden de inzet en het resultaat dat we al hadden graag bevestigd zien. Het was een bewuste poging ons binnen de bedrijfstak te onderscheiden. Een goed internationaal certificaat past ook bij onze internationalisering.” (NB; zie ook Strategische Planning WS).

Rijdende trein “In HR-beleid moet je om te beginnen je spullen op orde hebben. Administratie, toetsen, opleiden enzovoort: als dat een soepel rijdende trein is, heb je rust. Dan kun je je richten op innovatie en voldoen aan uitdagingen, zoals het streven om meer vrouwen in dienst te nemen. Je kunt je dan focussen op de strategische bedrijfsdoelen, trends in de markt en maatschappelijke ontwikkelingen.”

(NB: in een interview met BNR januari 2013 merkte CROON’s CEO Cees Smit op ““In 2005 ontwikkelden we een organisatieontwikkel plan. “, “Je hebt state of the art goed opgeleide medewerkers nodig. Je hebt goede kennis van het vak nodig voordat je optimaal kan functioneren.”, “Elektrotechniek is een vak van een leven lang leren. We willen de medewerker een baangarantie tot hun 67e bieden.” WS)

Meten en verbeteren De Investors in People-methode is gebaseerd op prestatiemeting en continue verbetering. Dat levert meerwaarde op voor de groei van je bedrijf en in je maatschappelijke positionering. Sinds we Investor in People zijn, hebben we onder andere gewerkt aan duurzame inzetbaarheid. Bijvoorbeeld met onze workshops onder de titel ‘Vertraagde Tijd’, waarin je leert je ervaring te kristalliseren tot bewuste bekwaamheid. Parallel daaraan hebben we aandacht besteed aan leren van elkaar. Niet alleen vakmanschap, ervaring en attitude overdragen van oud naar jong, maar ook nieuwe vakkennis en allerlei juridische aspecten van jong naar oud.”

Ontwikkeling direct leidinggevenden Zelfsturing en meer eigen verantwoordelijkheid nemen, geldt vanzelfsprekend ook voor onze direct leidinggevenden. Dat begint met zelfmanagement, anders kun je niet leidinggeven. (NB; zie ook Effectief Management WS) Ontwikkeling daarvan brengt het nodige huiswerk met zich mee. Acceptatie van de leiding die je krijgt, is ook een onderwerp dat we meer aandacht geven. Kun je je aansluiten bij de kaders die we als bedrijf willen zien, bijvoorbeeld een weekrapportage van de voortgang van projecten? Zie je in wat daarvan het belang is, niet omdat het moet, maar omdat je er zelf wat aan hebt? Zelf verantwoordelijkheid nemen draait ook om de match van de set van normen en waarden van het bedrijf en met die van de medewerkers. Daar zit een deel van de essentie. Investors in People helpt daarbij.”

Rendement We zijn natuurlijk gebonden aan targets en rendementseisen. Daarbij past Investors in People het beste. We besteden dan ook continu aandacht aan het voorkomen dat Investors in People een papieren exercitie wordt. Zo praten we erover in onze maandelijkse nieuwsbrief en we vertellen bij medewerkersbijeenkomsten veel over ons HR-beleid en de betekenis van Investors in People.” (“Investors in People, it’s in the People, not in the Paper“. WS)

Dank voor het delen van je ervaring Frank!

Het verslag van het interview met CROON’s Frank Schoof verscheen deze week op de site van Investors in People Nederland, a TNO Company.

Fijne Kerstdagen!

Fijne Kerstdagen!

Advertenties

2 Reacties op “Investor in People CROON Elektrotechniek: “We zien het Rendement.”

  1. Pingback: ‘Het is alleen maar een plaatje aan de muur, toch? FOUT, het is zoveel meer.’ | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant.·

  2. Pingback: TNO/CBS: ‘Werknemers ervaren Minder Zelfstandigheid’. Laat nu juist die zelfstandigheid bijdragen aan winstgevendheid….. | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant.·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s