P&O, P-functie, HR, HRM, HRD, SHRM……

Wil je duidelijkheid over de cruciale(!) P/HR rol in je organisatie?

Wordt IiP

P&O of Personeel & Organisatie c.q. Operationeel Personeels Management; als het goed is (….) dan bestaat die functie niet meer in je organisatie. Oorspronkelijk hield de P&O afdeling c.q. -functionaris zich bezig met de salarisadministratie, de ziekte- & verlofdagen, de lease-auto’s & in het gunstigste geval met het bewaren van kopieën van diploma’s e.d. Dankzij ‘nieuwe ontwikkelingen’ zijn al deze activiteiten nu volledig geautomatiseerd.

Als je dat automatiseren c.q. digitaliseren handig doet, dan hoeft dat je niet eens veel geld te kosten. ‘Iets’ Administratie & Office-software pakket biedt je al ruim voldoende de mogelijkheid om een belangrijk deel van deze administratie uit te voeren c.q. te laten uitvoeren; met een Groot woord ook e-HRM genaamd (nb; m.n. voor kleinere organisaties zijn er voldoende gratis apps verkrijgbaar).
Het laatste, P&O uitvoeren, kan door administratie uit te besteden. Het kan ook door social media er aan toe te voegen! Dit bespaart het maken van kopieën van diploma’s e.d. & je P-administratie is waarschijnlijk meer up-to-date dan dat die ooit was.

Je voegt de Hyves, MySpace, Facebook c.q. LinkedIn profielen van je medewerkers en managers toe aan je Office pakket ét voila: je hebt een P-administratie. Het enige dat er nodig is, dat is dat je medewerkers/managers hun profielen (ook) up-to-date houden, maar vaak is dat geen probleem….

willemscheeperss.wordpress.com P&O / HR/ SHRM

P&O, HR, SHRM in beeld

HR, Human Resources Management, Mensen Management c.q. Organisatorisch Personeels Management; hier gaan we al weer een stap verder. Het hiervoor genoemde Operationeel Personeels Management vormt hiervoor de basis! Dus ook al heb je dat zoveel mogelijk geautomatiseerd & -digitaliseerd c.q. (kosten/opbrengsten)efficiënt geoperationaliseerd, zonder die basis kun je niet verder.

HR/HRM richt zich allereerst op optimale Werving & Selectie: juiste man/vrouw op de juiste plaats & vind je de juiste niet: NIEMAND aannemen! Een minder geschikte kandidaat aannemen is nl. vragen om moeilijkheden. 😮

Voor meer hierover lees de entries m.b.t. Werving & Selectie.

Het volgende aandachtspunt voor HR(M) is Opleiding & Ontwikkeling, noem het HRD of Human Resources Development, niet bugettair gericht ‘er is geld beschikbaar dus vooruit maar’. Nee O&O gericht op het beleid van de organisatie: aan welke Kennis & Kunde is er de komende jaren behoefte? Dat in beeld krijgen is voor veel organisaties al een tour de force.
Vervolgens is het handig als je op je O&O beleid de Plannen, Uitvoeren & Beoordelen cyclus toepast & dat liefst continue: je plant de opleidingsinspanning, je voert het uit & na afloop beoordeel je: ‘heeft de O&O inspanning ons gebracht wat we er vooraf van verwachtten?’ De vrijblijvendheid er uit dus!
Om je een idee te geven hoe je dat O&O Beleid PUB-t een plaatje van de Investors in People Ontwikkel cyclus.

willemscheeperss.wordpress.com IiP PUB Cyclus

de Investors in People Ontwikkel cyclus

In de basis kent het Investors in People Model de genoemde 10 aandachtsgebieden & meet het instrument m.b.v. 39 indicatoren de (verbetering van de) effectiviteit van HRM in je organisatie.
Wat HR/HRM vervolgens nog meer kan doen dat is o.m.(!) aandacht besteden aan ‘iets’ als het Service Profit Chain gedachtengoed. Eenvoudig gezegd: is de organisatie/werkgever Goed voor de medewerkers, dan zijn zij (nb; kopieergedrag) Goed voor de klanten & de klanten zijn vervolgens weer Goed voor de organisatie iets dat zij tonen door meer/andere aankopen wat leidt tot winstgroei & aan de basis staat van continuïteit! Inderdaad, zo eenvoudig kan ondernemen zijn. 😉
Lees de SPC entries er op na & kijk eens naar dit plaatje.

willemscheeperss.wordpress.com SPC

de Service Profit Chain in beeld

Dan is daar:
SHRM, Strategisch Personeels Management, Strategic Human Resources Management, Strategisch Mensen Management. Deze ‘tak van sport’ c.q. deze aandacht voor het optimaal managen van mensen & dat ook nog eens vanuit een Strategische, lange(re) termijn benadering, vind je tot op dit moment m.n. bij de multi- & transnationals.
Bij die grote(re) organisaties is SHRM vaak ‘een aparte tak van sport’: vormen de hiervoor genoemde P&O c.q. E-HRM en HRM logisch onderdeel van de Financiële Administratie, onder de verantwoordelijkheid van de CFO of Chief Financial Officer. SHRM behoort daarentegen tot de verantwoordelijkheid van de CHRO of Chief Human Resources Officer.

Voor kleine(re) organisaties is dit bijna niet te doen, een aparte SHRM directiefunctie creëren, daar is niets mis mee zo lang als de directie/het MT Strategisch HRM maar ‘op de agenda’ heeft staan!

Strategisch HRM heeft als belangrijkste aandachtsgebieden: talent development, management development en knowledge development. Daarnaast is de CHRO c.q. de SHRM afd. er (mede) voor verantwoordelijk dat de organisatie een preferred employer is; kan handig zijn in tijden van krapte op de Arbeidsmarkt. Dit zijn essentiële uitdagingen voor iedere organisatie.
Op dat moment benadert het managen van (je) mensen de Strategie van de organisatie & merk je dat er een logisch verband is met aan je Strategie gerelateerde onderwerpen; zie plaatje.

willemscheeperss.wordpress.com IiP's Nieuw Aanpak

de Nieuwe Aanpak met het IiP-Model.

Op basis van de ervaring met het Investors in People Model in de afgelopen 20 jaar bij 37.000 organisaties waar 8 miljoen mensen werkzaam zijn, heeft het model zichzelf verder ontwikkelt.
Inmiddels zijn er 196 indicatoren. Voldoe je daaraan, dan heb je als werkgever niet alleen de ‘GOLD’ status bereikt, je hebt dan ook Mensen Management volledig geïntegreerd in de Strategie van je organisatie.

De volgende stap is dan dat je het SHRM Beleid van je organisatie meet aan dat van andere IiP-organisaties, waaronder zeker niet de minsten, een benchmark die je organisatie verder ontwikkelt, verbetert, efficiënter maakt & de continuïteit waarborgt.

SHRM = het Vak van de Toekomst, we gaan met het managen van mensen een mooie toekomst tegemoet. 🙂
Vragen/opmerkingen/interesse? Laat het me maar weten.

O ja, de volgende stap in deze ontwikkelcyclus? Dat is SHRRMStrategic Human Resources and Robotica Management….. 😉

280912

Een nieuwe vid over SHRM is beschikbaar.

2013

Mooie waardering gekregen van ‘mijn’ studenten voor de MasterClass Strategisch HRM @ NCOI Business School. THANX!!

Master SHRM @NCOI 2012

Master SHRM @NCOI 2012

Nou ja, SHRM is dan ook het vak van de toekomst. 😉

NB; het is mogelijk dat ik ook voor jou(w organisatie) een (incompany) MasterClass Strategisch Human Resources Management verzorg in de inmiddels al beroemde ‘Glazen Boerderij’ van architect Winnie Maas gelegen in ons Brabantse dorp.

Glazen Boerderij, Schijndel

Glazen Boerderij, Schijndel

 

11 Reacties op “P&O, P-functie, HR, HRM, HRD, SHRM……

  1. Pingback: 2010 in review « Willem Scheepers over het Investeren in Mensen.·

  2. Pingback: Investeren in Mensen blog 6 jaar! « Willem Scheepers over het Investeren in Mensen.·

  3. Pingback: De overeenkomst tussen the Culture Cycle en het IiP-Model. « Willem Scheepers, IiP Practitioner & Virtual Business Consultant.·

  4. Pingback: Op de dag dat de Kenniseconomie achteruit holt, bestaat dit blog 7 jaar…. | Willem Scheepers, IiP Practitioner & Virtual Business Consultant.·

  5. Pingback: Onderzoek: organisaties met een Strategisch HR Beleid scoren een 3,5x hogere omzet en 2,1x hogere winstmarges! - ManagementPro·

  6. Pingback: Onderzoek: organisaties met een Strategisch HR Beleid scoren een 3,5x hogere omzet en 2,1x hogere winstmarges! | Willem Scheepers, IiP Practitioner & Virtual Business Consultant.·

  7. Pingback: Een Terugblik op 2012 & op weg naar 2013 (met een gratis e-boek!). | Willem Scheepers, IiP Registered Specialist & Virtual Business Consultant.·

  8. Pingback: Hoe kan de HR afdeling een belangrijkere rol spelen bij de uitdagingen van de organisatie? | Willem Scheepers, IiP Registered Specialist & Virtual Business Consultant.·

  9. Pingback: De € 64.000 vraag: als we meer Investeren in Medewerkers, Levert dat dan ook daadwerkelijk iets op? | Willem Scheepers, IiP Registered Specialist & Virtual Business Consultant.·

  10. Pingback: De € 64.000 vraag: als we meer Investeren in Medewerkers, Levert dat dan ook daadwerkelijk iets op? - ManagementPro·

  11. Pingback: Motor Booming Brabant Sputtert en Pruttelt | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu·

Plaats een reactie