Werkgerelateerd Verzuim Kost € 8,7 miljard…..

‘De arbeidsomstandigheden van werknemers zijn overwegend stabiel, maar de psychosociale belasting neemt toe.’ concludeert TNO in de zojuist verschenen ARBOBALANS 2018.

In het door TNO uitgevoerde onderzoek meldt 16% van de werknemers dat zij burn-out klachten hebben. Overigens, je vaste medewerkers blijken daarvan meer last te hebben dan je flex medewerkers. Hoe dan ook, dat een al-dan-niet-onderkende burn-out hun inzet en resultaat beïnvloedt en daarmee ook het resultaat van je organisatie, mag duidelijk zijn. Anders zijn het wel de verzuimkosten die je resultaat beïnvloeden.

‘De reden achter het werkgerelateerde verzuim is in 50% van de gevallen psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Door de gemiddeld lange duur van het verzuim wordt 57% van de verzuimdagen en 62% van de verzuimkosten door PSA veroorzaakt.’

NB: ‘Psychosociale arbeidsbelasting (PSA): het gaat hierbij om werkdruk, werkstress, emotioneel te zwaar werk, te moeilijk werk, problemen met de leiding of werkgever en problemen met collega’s of klanten.’

‘Werkdruk kan ook ontstaan doordat de kwalificaties en de competenties van het personeel niet (meer) passen bij de eisen die het werk aan hen stelt. Een goed overzicht van de benodigde competenties en de aanwezige competenties is de basis van een personeelsontwikkelingsplan. Een goed inwerkprogramma zal ervoor zorgen dat nieuwe werknemers snel over de benodigde vaardigheden beschikken.’ stelt de Stichting van de Arbeid in de publicatie Handreiking Psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Houd daarbij rekening met de vergrijzing van de beroepsbevolking en het is niet lastig te voorspellen dat PSA verder zal toenemen.

Zelfs al zijn disruptieve technologieën als robotica, machine leren, kunstmatige intelligentie e.d. sterk in opkomst (NB; en als je over de, toekomstige, inzet op de werkplek daarvan nu niet duidelijk bent naar je medewerkers, dan draagt dit ook nog eens bij aan hun werkstress….), vooralsnog is het de verwachting dat robot samenwerkt met mens en dat er banen ontstaan die we nu nog niet kennen.

OK, minder werkdruk leidt tot minder verzuim, betere (of op z’n minst herstel van) prestaties, maar hoe doe je dat?

Een mogelijkheid is de checklist die Investors In People Benelux aanbiedt. Deze checklist is gebaseerd op het Health and Wellbeing programma van Investors in People International. Dit programma is een afgeleide van het Investors in People High Performance raamwerk. De continue ontwikkeling die je organisatie op dit thema door kan maken loopt ook van developed, via established en advanced naar High Performing, hier op het thema Gezondheid en Welzijn. Voorbeeld:

Bron: investorsinpeople.com

Waarom zou je dit doen? Waarom zou je gezondheid en welzijn van je medewerkers tot Thema maken en daarvoor, bijv., het IiP H&W Raamwerk inzetten?

TNO: ‘Werkgerelateerde verzuimgevallen en aandoeningen kunnen leiden tot hoge kosten. Een aantal belangrijke kostenposten hebben we geprobeerd te schatten. Dat zijn de kosten van loondoorbetaling bij werkgerelateerd verzuim (5,0 miljard euro), werkgerelateerde kosten van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (2,1 miljard euro) en kosten van (medische) zorg voor personen met een arbeidsgerelateerde aandoening (1,6 miljard euro). Deze kosten belopen samen 8,7 miljard euro. Daarnaast veroorzaken werkgerelateerde gezondheidsproblemen ook nog andere kosten.’

Tijd voor Actie! Toch?

Willem E.A.J. Scheepers / willem@willemscheepers.nl

Plaats een reactie