Kernvragen die de HR afdeling, de Manager stelt voordat je Mensen op Training, Opleiding stuurt.

De tijd dat we onze medewerkers ‘zo maar’ op een training e/o een opleiding sturen, ligt alweer ver achter ons; toch? (Ik hoop het iig.*).

Het is dan ook (sterk) aan te raden dat je, voordat je aan een opleiding, een training o.i.d. geld uitgeeft, beter nog (natuurlijk): in investeert, jezelf als HR professional, HR business partner, als manager, eerst een aantal vragen stelt.

Voor opleiding in het algemeen, voor medewerkers en leidinggevenden door de gehele organisatie of business unit zijn de vragen:

 • Hebben we voldoende en verstandig geïnvesteerd in trainings- en leer-gerelateerde activiteiten van toepassing op onze organisatie? Hoe weten we dat?
 • Hoe hebben we onze belangrijkste opleidingsbehoeften bepaald en geprioritiseerd?
 • Hoe duidelijk gaat het hierbij over de competenties die we nodig hebben om succesvol te kunnen concurreren? Hoe duidelijk zijn we over dat waar de gaten bestaan tussen de huidige, bij onze medewerkers en leidinggevenden aanwezige kennis en vaardigheden, en de gewenste c.q. benodigde kennis en vaardigheden om de organisatiestrategie, dito doelstellingen e.d. te kunnen realiseren?
 • Wat hebben we tot nu gedaan om de leeromgeving van onze organisatie te diagnosticeren? Wat doen we om onze organisatie geschikt te maken voor leren en ontwikkelen (op weg naar de zgn. ‘lerende organisatie’)?
 • Wat verwacht je als Directie, Bestuur over dat wat ik, als HR Pro, als manager, dien te doen om de juiste signalen naar onze medewerkers te communiceren over het belang van continue opleiden, trainen en leren in onze organisatie?
 • Hoe zullen we weten dat onze algemene inspanningen op het gebied van training en ontwikkeling een impact hebben? Welk bewijs verwachten we te zien?

Voor een specifiek opleidingsprogramma:

 • Welk type trainingsbehoefteanalyse hebben we uitgevoerd om ervoor te zorgen dat we de juiste dingen/zaken op de optimale manier trainen?
 • Welke opleidingsstrategie wordt gebruikt? Hoe integreren we effectieve instructie-ontwerpelementen (bijvoorbeeld informatie, demonstratie, praktijk en feedback)? Hoe duidelijk zijn hiervoor niet alleen de individuele, maar ook de team- en organisatie leerdoelen?
 • Wat doen we om ervoor te zorgen dat we de medewerkers maar ook de stagiairs c.q. tijdelijke/flex-krachten adequaat inzetten, motiveren en uitdagen (en niet alleen ervoor zorgen dat ze “gelukkig” zijn om een training te mogen volgen, even weg kunnen)?
 • Wat gaan we voor en na deze opleiding doen om te zorgen dat medewerkers, leidinggevenden maar ook stagiairs c.q. tijdelijke/flex-krachten dat daadwerkelijk kunnen en zullen gebruiken wat ze hebben geleerd? Wat doen we om trainees voor te bereiden, om eventuele obstakels op het leer-/ontwikkelpad te verwijderen, om het leren en ontwikkelen te versterken en te onderhouden?
 • Hoe gaat elke trainingstechnologie die we van plan zijn te gebruiken, bijdragen aan het verbeteren van het leren en ontwikkelen van medewerkers c.s. en hen helpen hun werk beter uit te voeren, niet alleen om tijdens hun deelname aan de training cool te kunnen kijken?
 • Dienen we dit trainingsprogramma te beoordelen? Zo ja, voor welk doel (bijv. om tijdig aanpassingen te maken, om te beslissen of het doorgaat, om het effect te meten) en hoe doen we dat dan?

Vragen die je op weg helpen naar de (mogelijk) ultieme status van: de High Performance Organisatie!

*te vaak, véél te vaak, verbazingwekkend zelfs hoe vaak ik meemaak dat medewerkers ‘zo maar’ op training worden gestuurd om de ‘simpele’ reden dat er nog budget is, in 2017…. 😮

Inspiratie voor de entry komt uit The Science of Training and Development in Organizations: What Matters in Practice; Salas c.s. (2012)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s