100 Vrouwelijke Hoogleraren; het kan.

De Nederlandse universiteiten moeten eind dit jaar honderd vrouwelijke hoogleraren meer in dienst hebben dan nu. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt 5 miljoen euro beschikbaar om geschikte vrouwelijke universitair hoofddocenten de komende vijf jaar aan te stellen als hoogleraar; daarna gaan de universiteiten de nieuwe leerstoelen zelf financieren.

Bron: Bussemaker eist dit jaar honderd extra vrouwelijke hoogleraren.

Het besef dat er nu echt iets moet gebeuren en dat er echt geen excuses meer zijn. Het verschil is dat we sinds anderhalf jaar echt concrete maatregelen nemen, waardoor het argument dat er geen vrouwen zijn niet meer gebruikt kan worden.

Bron: Bussemaker zet app in om old boys network te slopen.

Het 1e bericht verscheen deze week, het 2e bericht vorig jaar. Nadat Minister Bussemaker ten strijde trok tegen het bedrijfsleven (met tot nu weinig succes, helaas), zijn nu de universiteiten aan de beurt: meer diversiteit in de collegezalen!

Overigens, van de zijde van de studenten is die diversiteit er al: er zijn meer vrouwelijke studenten dan mannelijke. In het verlengde daarvan ligt Bussemakers’ eis. Als er meer vrouwelijke studenten afstuderen maar minder carrière kansen krijgen dan kan dat idd een Verspilling van Wetenschappelijk Talent zijn.

Voor meer diversiteit wordt opnieuw de oplossing gezocht bij een vorm van quota. Daarvoor zijn niet alleen voorstanders te vinden. Dat bleek ook uit de dialoog gisteravond in JINEK. Als je dit blog kent dan weet je dat ik van mening ben dat je het eerst eens dient te zijn over, je commitment dient af te geven aan, gelijke behandeling en dan pas jezelf dient te buigen over het aspect diversiteit, diversiteit in de ruimste zin van het woord.

Oxford Brookes University is committed to the advancement of equality, diversity and inclusion.  It seeks, through all its policies and actions, to be a genuinely inclusive organisation, and draws for this on good practice throughout the higher education sector and wider economy with a view to integrating the principles of equal treatment and the promotion of diversity into all aspects of the University’s day-to-day life.

Bron: Equality Diversity and Inclusion at Brookes.

Wat Oxford Brookes in dit kader interessant maakt d.i. dat de universiteit een evidence-based benadering toepast op de principes van gelijkheid, diversiteit, betrokkenheid en hanteert data om veranderingen door te voeren en prioriteiten te stellen.

M.a.w.: de universiteit heeft geen quotum nodig om de collegezalen te vullen met vrouwelijke hoogleraren. Als bewijslast aantoont dat zij de beste zijn, dan verdienen zij die plek.

Oxford Brookes University is één van de universiteiten die is geaccrediteerd als ‘Investor in People’.

Andrew Hamilton de dean van Oxford heeft zich, namens zijn universiteit, ook gecommitteerd aan #HeforShe:

Addressing gender equality and ensuring that Oxford is a safe and inclusive space for all our students have been among my main priorities. We will now consider under the HeForShe Campaign how we can achieve greater equality for women across all areas of our work.

Een collega-dean die zich aan #HeforShe committeert is Paul Boyle, dean van de University of Leicester en, je raadt het al: een Investor in People.

#HeforShe is een initiatief van UN Women: “UN Women is the UN organization dedicated to gender equality and the empowerment of women” Oxford is één van 10 universiteiten die zich committeerde aan het project 10x10x10: 10 landen, 10 universiteiten, 10 bedrijven. Overigens, onder die bedrijven één Brits/Nederlands bedrijf: UNILEVER. Ook CEO Paul Polman committeert zich aan #HeforShe.

Binnen de Investors in People accreditatie spelen gelijke behandeling en het benutten van diversiteit een cruciale rol. De accreditatie is daarvoor niet echt nodig, het commitment van de mannen (en de vrouwen) aan de Top van de organisatie is dat wel!

100 extra vrouwelijke hoogleraren? Het kan!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s