Duurzame Inzetbaarheid: een Schip zonder Anker, een Vliegende Hollander….

Sinds 2013 doet het MVO Expertpanel van de Erasmus School of Accounting & Assurance onderzoek naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en duurzaamheid.

Het MVO Expertpanel biedt de mogelijkheid om MVO professionals en besluitvormers te bevragen over de stand van zaken, trends, kansen en uitdagingen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en duurzaamheid

De duurzame inzetbaarheid van medewerkers vormt het thema voor 2016. Vooruitlopend op dat jaarthema verschijnt momenteel in het Magazine P+ een artikel met als aanbeveling dat HR meer aandacht dient te besteden aan soft skills en aan het beter aanpassen van functies willen medewerkers duurzaam inzetbaar kunnen zijn. Uit het vooronderzoek blijkt dat er onder werkgevers een diversiteit heerst aan interpretaties van het begrip ‘duurzame inzetbaarheid’. Daarom doet het expertpanel een voorzet om het begrip ‘duurzame inzetbaarheid’ in te kaderen.

In de diverse onderzoeken over duurzame inzetbaarheid komen grofweg drie kenmerkende elementen naar voren:

  • Workability of werkvermogen: de mate waarin individuen fysiek, mentaal en sociaal geschikt zijn om te werken;
  • Employability of loopbaanpotentieel: vermogen om goed te functioneren in een functie, vooruitgang te boeken binnen de loopbaan en ander werk te vinden of te creëren indien noodzakelijk;
  • Vitality of vitaliteit: het gevoel energiek en fit te zijn en het gevoel zin in het werk en uithoudingsvermogen te hebben.

Daarnaast speelt ‘leiderschap’ binnen organisaties een grote rol bij de vormgeving van duurzame inzetbaarheid. Visie is nodig om richting te bepalen, doelen vast te stellen en impact te behalen.

& Met dat laatste is er dan direct een link gelegd met het (vernieuwde) Investors in People Raamwerk, eenvoudig gezegd met: Strategic Alignment om ook de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te kunnen waarborgen.

Het expertpanel:

Duurzame Inzetbaarheid kan gestimuleerd worden door een goede relatie tussen werknemers en leidinggevenden. Zo blijkt uit onderzoek dat wanneer gemaakte afspraken tussen beide partijen op een correcte wijze worden nagekomen, dit een positieve invloed heeft op de inzetbaarheid van medewerkers.

Mooi, héél mooi alleen blijkt deze ‘goede relatie’ binnen organisaties in de dagelijkse praktijk nog lang niet altijd op deze manier te werken:

Uit de resultaten van het MVO Expertpanel blijkt echter dat de leidinggevenden het niet zo nauw nemen met het nakomen van afspraken ten opzichte van de medewerker: slechts 65 procent komt gemaakte afspraken na. Vooral oudere mensen die langer werkzaam zijn in dezelfde functie, ervaren dit als vervelend.

Dat iemand zijn/haar afspraken niet nakomt is inderdaad vervelend, lees eventueel ook de entry Afspraak is Afspraak! Zou het?. Voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers kan i.d. zelfs dodelijk (sic.) zijn….

Inspirational leadership: a quality attributed to leaders who are able to create a culture of motivation and commitment.

Inspiring leaders aim to create an environment of trust in which people can be creative and motivatied to fulfil their potential.

They tend to have passion; have a sense of purpose; be honest and trustworthy; encourage others to share their vision; inspire others to achieve their potential.

Bron: investorsinpeople.com

Inspiratievol leiderschap, leiders die betrouwbaar zijn en (dus) hun afspraken nakomen, vormt onderdeel niet alleen van het IiP assessment maar ook van het IiP advies- c.q. ontwikkeltraject. De organisatie biedt vervolgens een kans, investeert in de medewerkers, aan de medewerker om dit op te pakken.

De titel van het artikel in P+ is ‘Schip zonder Anker’: duurzame inzetbaarheid wordt door het MVO expertpanel beschouwd als een, beschikbaar, schip maar dan wel een schip dat zich nog niet verankerd heeft binnen organisaties.

DI MVO Expertpanel 2016

Bron: ‘Schip zonder Anker’.

Duurzame inzetbaarheid lijkt met deze data sterk op de ‘Vliegende Hollander’.

Maar er is ook hier een oplossing: m.b.v. je accreditatie als ‘Investor in People’ kun je ook duurzame inzetbaarheid op een goede, rendabele manier verankeren in c.q. aan je organisatie.  😉

Inspiratie voor deze entry komt uit: ‘Schip zonder Anker’, Magazine P+, MVO expertpanel DUURZAME INZETBAARHEID

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s