Kwaliteit van Werk, niet de Kwantiteit van Medewerkers, is Cruciaal om de Nederlandse Productiviteit te Verhogen.

In de jaren voor de crisis steeg de productie in de marktsector jaarlijks met gemiddeld 3½%. Bij een productiviteitsstijging van 2½% steeg de werkgelegenheid met gemiddeld 1%. Na de sterke productiedaling in 2008-2009 is de productie in de marktsector in de huidige raming ultimo 2015 nog niet helemaal terug op het niveau van 2008.

Meldde het CPB recent. ‘Nog niet helemaal terug’ en wanneer dat moment er wel is, het moment dat de productiviteit weer terug is op het niveau van voor de crisis, dat durft het CPB niet te voorspellen.

Nu is dat voorspellen op zich ook niet zo relevant. Belangrijker is: hoe realiseren we een noodzakelijke productiviteitsstijging van de Nederlandse economie?

Mogelijk helpt hier het rapport Productivity: getting the Best out of People dat vandaag verschijnt bij het Britse Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD)

In the UK productivity has been at a standstill for the past seven years. In fact, output per hour worked is still nearly 2% lower than it was at the start of the recession in 2008.

Vergelijkbaar met de Nederlandse positie dus. Maar de onderzoekers van het CIPD komen met een interessante aanvulling:

This is in part a consequence of much stronger employment growth than anyone would have predicted

Een sterke groei van de Britse werkgelegenheid, zelfs sterker dan iedereen had verwacht. Van zo’n groei in de werkgelegenheid kunnen wij nog niet spreken.

Eén van de nadelen van die sterke groei in de werkgelegenheid is dat het tijd vraagt om nieuwe medewerkers optimaal in te werken, induction noemen de Britten dat. Terwijl tot gisteren nog Nederlandse werkgevers niet wisten hoe snel zij van hun nog maar kort/tijdelijk in dienst zijnde medewerkers weer verlost konden worden, beseffen de Britten dat een goede medewerker pas na 2 jaar optimaal inzetbaar is. O.m. de Duitsers en de Amerikanen beseffen dan ook, lees eventueel het HBR artikel The Peril of Untrained Entry-Level Employees. Wil je dan ook ‘iets’ doen aan de productiviteit dan zou je de Wet Werk en Zekerheid nu al tegen het licht kunnen houden….

Het CIPD onderzoek met het daarbij behorende rapport levert interessante info op, ook voor onze werkgevers c.q. voor onze economie; lezenswaardig dus.

Hier kunnen we dan ook direct naar de resultaten c.q. aanbevelingen gaan:

To recap, then, the analyses summarised in this section provide  evidence of factors that may
systematically affect – for better or worse – the relative productivity and performance of individual
businesses:

  • recent performance and growth of the business;
  • organisation size;
  • market positioning;
  • organisational culture;
  • whether performance is measured and talked about within the firm;
  • training and development of employees;
  • use of management practices designed to improve agility and performance.

Zo eenvoudig (….) is het.

Peter Cheese, CIPD’s Chief Executive, is een warm pleitbezorger voor Investors in People. Dat IiP dan ook wordt aangehaald als ‘van toegevoegde waarde’ in dit rapport over productiviteit verbetering, is niet verwonderlijk:

Measurement of productivity.

In very large firms – those with 10,000 or more employees – correlations are positive and significant across the board (which is consistent with the kind of systematic top-to-bottom approach to performance measurement required by Investors in People or the Business Excellence Model).

‘Meten is weten’. Hier helpt niet alleen de Plannen, Uitvoeren en Beoordelen cyclus/aanpak van IiP maar nu zeker ook het nieuwe 6e raamwerk met de titel Outperformance.

Outperformance, d.i. iets dat onze bedrijven ook kunnen gebruiken, al was het maar om de productiviteit te verbeteren. 😉

Bron van inspiratie voor deze entry: Productivity: getting the best out of people. CIPD.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s