Pesten op het Werk? Het meest Waardevolle Bezit van je Organisatie zijn je Medewerkers…..

Het belangrijkste bezit van je medewerkers is hun Gezondheid en Welzijn……

Onderzoek in opdracht van het ministerie van SZW liet zien dat de helft van de leidinggevenden en veertig procent van de werknemers weleens heeft meegemaakt dat een collega werd gepest.

Dat meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag bij de start van een campagne om pesten op het werk tegen te gaan. In voorbereiding op deze campagne berekende TNO:

Pesten op werk heeft grote impact op de mensen die het overkomt en zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers,

Het cijfer past bij de informatie die periodiek wordt aangeleverd door de Workplace Wellness Alliance. Zij becijferden eerder dat iets eenvoudigs (sic.) als een burnout de wereldeconomie jaarlijks een verlies oplevert van een ‘kleine’ € 1,25 triljoen……. Menigeen die wordt gepest komt thuis met een burnout.

(toch) Opmerkelijk: als je alleen al kijkt naar de hiervoor genoemde kosten van pesten voor werkgevers, dan zou je mogen verwachten dat leidinggevenden er alles aan doen om dat pesten te voorkomen; (blijkbaar) niet dus. De cijfers bevestigen i.i.g. op een macabere manier dat medewerkers voor veruit de meeste werkgevers het belangrijkste ‘bezit’ zijn.

Opmerkelijk is ook dat een belangrijk aantal organisaties en dito leidinggevenden weten hoe zij zelf behandeld willen worden, waarschijnlijk niet gepest, maar dat (alweer) blijkbaar oogluikend toestaan zodra het een ander betreft. Hoe staat het er dan eigenlijk voor binnen je organisatie met het beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

The biggest asset your organisation has is its people; the biggest asset they have is their health and wellbeing – so it makes good business sense for you to look after it.

Zo begint Investors in People Health and Wellbeing Guide. Het kan niet anders dan bij een standaard die zich richt op het effectief investeren in medewerkers behoort ook een onderdeel dat zich richt op de thema’s gezondheid en welzijn van diezelfde medewerkers. Opnieuw wordt er hier een benchmarking toegepast:

Many of the most successful organisations have adopted a coordinated approach towards health and wellbeing and are reaping the rewards of their commitment.

Thema’s die in dit Gezondheid en Welzijn onderdeel aan bod komen zijn o.m. supportive management, workplace culture, stress management, work-life balance. De gids geeft je tips die je mogelijk al een aanzet kunnen geven in de goede richting.

Wil je het constructief aanpakken en borgen in je organisatie zodat het niet alleen beleid wordt maar ook rendement oplevert, zoals hier de gezondheid en welzijn van je medewerkers (en mogelijk ook van jezelf), ga dan met je organisatie voor het assessment als Investor in People.

& Pesten? Dat kan toch écht niet bij en voor een aantrekkelijk werkgever! Dat wil je toch niet toestaan. Of wel?

Lees event. ook: Niet Betrokken Managers creëren Niet Betrokken Medewerkers.

Download: Investors in People Health and Wellbeing Guide NL versie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s