‘Investors in People, een Kras Succes dat niet op veel plekken geëvenaard wordt!’

“Beslist origineel is ook de aanpak in Hoofddorp. Hier opereert de AM groep, een van de succesvolste sociale werkplaatsen in Nederland. Deze werkplaats ontving in 2011 als eerste bedrijf in Nederland de bronzen erkenning ‘Investors in People’ wegens de geslaagde aanpak om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer richting werk te loodsen. Van de participanten wordt 60% geplaatst bij reguliere bedrijven, een kras succes dat niet op veel plekken geëvenaard wordt.”

Dat schrijft Marcel Canoy, distinguished lecturer aan de Erasmus School of Accounting & Assurance en columnist voor het FD in zijn Het FD column ‘Asociale Werkplaatsen’ van 15 maart jl.

‘Origineel’ vindt Canoy de accreditatie als ‘Investor in People’ van de AM Groep. Zo’n accreditatie is in ons land zeker origineel. 😉

Wat AM Groep vervolgens weet te realiseren dankzij het toepassen van het IiP gedachtengoed, noemt Canoy ‘een kras succes dat niet op veel plekken geëvenaard wordt!’ Inderdaad, in ons land is nog nauwelijks bekend wat er aan resultaat te behalen is met je accreditatie als ‘Investor in People’. Eén van de prettige uitzonderingen hier is de recent aangehaalde IiP-er Croon Elektrotechniek.

‘Mooi,’ zou je nu zeggen & het is inderdaad mooi dat resultaat dat AM Groep wist te behalen alleen ging het niet lang daarna toch ‘goed fout’. Canoy:

“De directeur van de AM groep maakte één belangrijke fout. In plaats van het geld over de balk te smijten of in nutteloos vastgoed te stoppen, zorgde hij voor een stevig eigen vermogen van een paar miljoen. Dom dom dom. Het naar geld hunkerende bestuur, bestaande uit elkaar de tent uit vechtende wethouders van vijf deelnemende gemeenten, had een briljant breinplan: laten we alle werknemers ontslaan en de buit onderling verdelen. Rokende puinhopen van een ontmantelde werkplaats en de ontreddering van arbeidsgehandicapten? Het mag wat kosten maar dan heb je ook niks. Een dergelijk schaamteloze roof kent geen precedent.”

‘Is het mogelijk dat een Investor in People wordt leeggeroofd?’ vraag je? Helaas wel. Allereerst bleken de betrokken wethouders geen idee te hebben van dat wat ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ volgens de IiP-accreditatie daadwerkelijk (NB; we ‘meten’ betrokkenheid, ook bij dit thema) inhoudt. Verder vindt het jaarlijks assessment plaats als een beoordeling van de afgelopen periode; de ‘schaamteloze roof’ had toen al plaatsgevonden…… 😮

AM Groep is momenteel geen IiP-er meer, los daarvan beschouw ik de conclusie van Marcel Canoy ‘Investors in People, een Kras Succes dat niet op veel plekken geëvenaard wordt!’ als een prachtig compliment. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s