080315 Internationale #Vrouwendag: focus van IIP op Gelijkheid en Diversiteit. #IWD2015

Zondag 08 maart a.s. is het de 20e International Women’s Day, in ons land is dat Internationale Vrouwen Dag. Thema van deze dag: Gelijkheid M/V. Want ondanks die 20 jaar is gelijkheid c.q. gelijke behandeling man/vrouw nog steeds ‘a hot issue’. Als we UN Secretary General Ban Ki-Moon mogen geloven dan laat die gelijke behandeling ook nog even op zich wachten: “We know that empowering women and girls brings advantages to businesses, communities and countries alike. Our aim now, 20 years after the Beijing conference, is to achieve gender equality by 2030.2030, dat hoeft toch niet, zo lang nog wachten op gelijkheid zeker niet als gelijke behandeling duidelijk voordeel oplevert voor onze bedrijven, onze economie?

Nu kun je denken ‘Dat loopt toch niet zo vaart in ons land?!’. Eind 2014 dacht het CBS daar (geheel) anders over toen men na onderzoek kwam met de conclusie “Vrouwen verdienen in het bedrijfsleven gemiddeld bijna 80% van het bruto-uurloon van mannen.” De argumenten dat ‘vrouwen vooral flex werken’ en ‘i.i.g. de Overheid iedere ambtenaar gelijk behandelt’, gaan daarbij niet op.

The Economist neemt dat beeld over ons land deze week over in het artikel ‘The glass-ceiling index, Where is the best place in the world to be a working woman? ‘. Ons land scoort in die index zelfs onder het OESO gemiddelde (….)

Binnen de Investors in People standaard spelen de thema’s Gelijkheid en Diversiteit al vanaf de start van de standaard, nu ruim 20 jaar geleden, een cruciale rol (NB; voorgaande vid is ook alweer 6 jaar ‘jong’). Niet alleen zijn beide thema’s common business sense, ze dragen ook bij aan de resultaten van de organisatie. Iets dat toen ook al bekend was en wat resulteert in: het rendement op het investeren in (al) je medewerkers. Rendement dat tenslotte het uitgangspunt is van de IiP Standaard om continuïteit voor de organisatie te kunnen garanderen.

I.v.m. de 20th International Women’s Day heeft IiP International niet alleen de site aangepast #paintitpurple, ook heeft men vorige maand een onderzoek uitgevoerd naar de beleving van ongelijke behandeling m/v c.q. discriminatie op de werkvloer.

Uitkomsten:

  • 88% of women think gender discrimination exists in work.
  • 27% of 18-24 year old women believe their careers have been impaired by discrimination.
  • 31% of women believe gender discrimination has negatively affected their career.
  • 68% of employees think gender discrimination is improving, although 34% agree more needs to be done.

Als je als werkgever nu ook van mening bent dat er op de thema’s van gelijkheid en diversiteit binnen je organisatie toch ‘meer dient te gebeuren’, overweeg dan een Quick Scan in je organisatie op de thema’s Gelijkheid en Diversiteit.

Deze Quick Scan, los van het assessment voor de IiP-standaard, geeft je idee over de status van gelijke behandeling in je organisatie. Een uitkomst van de QS is een Actieplan.

Wat er ‘onder de loep wordt genomen’ tijdens de QS, door hierbij medewerkers en leidinggevenden te betrekken, zie je in dit schema:

Bron: investorsinpeople.co.uk

Bron: investorsinpeople.co.uk

Interesse in deze Quick Scan? Mail me op willem@willemscheepers.nl

Biedt je medewerkers gelijke kansen en je organisatie zal er de vruchten van plukken! 🙂

Ik wens zowel de vrouwen als de mannen in je organisatie zondag een mooie Internationale Vrouwendag! #IWD2015

 

 

 

 

Advertenties

Een Reactie op “080315 Internationale #Vrouwendag: focus van IIP op Gelijkheid en Diversiteit. #IWD2015

  1. Pingback: Thema 20e Internationale #VrouwenDag 2015: Gelijkheid van de Geslachten……. #IWD2015 - ManagementPro·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s