Hoe ga je als Werkgever de concurrentie aan met de groeiplannen van ASML?

De in Veldhoven gevestigde multinational ASML heeft Gro(o)t(s)e Plannen: “To grow net sales to about EUR 10 billion and to triple earnings per share by 2020.” zoals het persbericht meldde tijdens ASML’s Investor Day op 24/11/14.

De op dat moment gepubliceerde (te verwachten) cijfers voor 2014, w.o. een omzet van € 5,6 miljard, worden gerealiseerd m.b.v. “10,786 payroll employees and 2,820 temporary employees (measured in FTEs)”, zo meldt het Interim Management Board Report. Naast deze ‘eigen’ medewerkers, waarvan er ca. 8.100 in NL in vaste dienst zijn, schat ASML dat men ook nog eens voor 17.000 extra banen zorgt zoals bij de toeleveranciers. Ook op de arbeidsmarkt is dit een speler van formaat dus.

Nu ASML plannen bekend heeft gemaakt voor deze exponentiële groei, is de veronderstelling dat er in 2020 12.000 medewerkers in Veldhoven in vaste dienst kunnen zijn waarbij met een (mogelijke) invloed van ‘iets’  als disruptieve technologieën al rekening wordt gehouden. Maar ook ‘voor de toeleveranciers wordt het een klus om ASML bij te benen.’ meldt het BD eufemistisch in een commentaar op de plannen. Kortom: de vraag naar technisch vakkundige medewerkers zal, niet alleen in de regio Eindhoven, essentieel toenemen en daarmee is ASML nu al begonnen.

ASML is wat je noemt een ‘talentmagneet’. De arbeidsvoorwaarden zijn van de buitencategorie, daarnaast is het ook in andere opzichten voor velen een employer of choice, en dat niet alleen voor de medewerkers met een vast contract: ‘Wij steken veel geld in het opleiden van flexwerkers’ meldde ASML’s HR-directeur Harry de Vos in een recent interview met Het FD. De Vos: “Wij steken heel veel geld in hun opleidingen, we willen ze ook vasthouden tijdens de neergang.” ‘Kom daar maar eens om’ bij de gemiddelde werkgever. Voor veel werkgevers wordt de investering in de ontwikkeling van (zelfs) de vaste medewerkers nog beschouwd als een ‘kostenpost’ waaraan men bij voorkeur voorbij gaat……

ASML kan nu al met succes opgaan voor de accreditatie als ‘Investor in People’, al was het maar omdat ze ook nog eens een sterk Commitment afgeven. Het zou mij niet verbazen als zij zelfs ‘Goud’ scoren. 😉

Maar wat betekent dit nu voor andere werkgevers, niet alleen binnen de Regio Eindhoven ook wel genaamd Brainport Eindhoven, werkgevers die voor hun groei ook op zoek zijn naar technisch talent of, sterker nog: werkgevers die het huidige talent dat men in dienst heeft wil behouden voordat dit talent besluit een overstap te maken naar ASML?!

De concurrentie op de arbeidsmarkt aangaan met ASML zal een ‘tour de force’ worden. Maar de concurrentie aangaan met de overige bedrijven die vissen in deze zelfde talentvijver kan wél een realiseerbare optie zijn! Je kan er al mee beginnen door te investeren in je huidige medewerkers, zij vormen tenslotte je beste aanbeveling. Zij zijn ook degenen die de basis leggen voor je accreditatie als ‘Investor in People’. Want inderdaad: dit gaat de komende jaren het verschil maken, ben je voor talent een  ‘IiP-werkgever’ of ben je dat niet?

Het IiP-business model ontwikkelt zich (NB; al ruim 2 decennia): de komende jaren komt de aandacht te liggen op de principes van de High Performance Organization. In ons land mag IiP dan nauwelijks bekend zijn, internationaal krijgt de accreditatie steeds meer ‘voet aan de grond’ en dat m.n. ook nog eens bij multinationals. Hier aansprekende voorbeelden zijn o.m. BENTLEY MOTORS en VAUXHALL.

Overigens, er is in ons land i.i.g. één werkgever (NB; naast een potentiële) uit deze bedrijfstak die al meerdere jaren terug op deze ontwikkeling een voorschot nam: Investor in People CROON ELEKTROTECHNIEK.

Saillant detail: op een metershoge reclamestellage a/d A2-N2, afslag Aalst-Waalre bij het V.d. VALK Hotel, maakt CROON momenteel beeldend reclame. Gezien het grote scherm & de heldere beelden kan het niet anders of de boodschap is zelfs te zien in de burelen van ASML. 😉

Mail: willem@willemscheepers.eu / Mobi: +31(0)651176097

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s