‘Muitende Middenklasse Dreigt’, zijn we er dan toch niet in geslaagd te Investeren in Mensen?

Welcome to the new world order
Families sleepin’ in their cars in the Southwest
No home no job no peace no rest.”

Bruce Springsteen schetst hier een macaber beeld in ‘The Ghost Of Tom Joad’. Tom Joad is een karakter uit John Steinbeck’s The Grapes of Wrath, een novelle die zich afspeelt in het midden van The Great Depression……

Vandaag verschijnt in Het Financieele Dagblad het artikel ‘Muitende Middenklasse Dreigt’, degenen die in dit artikel worden aangehaald voorspellen een ‘Opkomst van het Dienstenproletariaat’, een opkomst die een ‘tikkende sociale tijdbom legt onder Nederland’. De vraag is dan: zijn wij nu dan op weg naar The Great EU DepressionNo home no job no peace no rest’?

Bron: FD.nl

Bron: FD.nl

Het aantal banen in de zgn. Middenklasse loopt hard terug. Dat is het resultaat uit een recent onderzoek dat o.m. is uitgevoerd door de Utrecht University School of Economics. Op zich weinig nieuws, helaas. Zie bijv. de recente aankondigingen van ontslagrondes bij werkgevers als RABOBANK, MSD, KPN. Dat m.n. de banen in de Middenklasse of middelbare beroepsgroepen wegvallen gebeurt o.i.v. de gevolgen van de financieel-economische crisis & dat i.c.m. de rappe opkomst van disruptieve technologieën. Eenvoudig (sic.) gezegd: banen worden overbodig, dus ook mensen…..

Nu ben ik van het type ‘het glas is halfvol’. Voor mij is het dan ook nog maar (zéér) de vraag of we hier toestanden krijgen zoals recent in Noord Afrika, de Oekraïne, de Zuid-Europese landen, tot zelfs in Parijs: (m.n.) jongeren in opstand tegen de, zeker voor hen, belabberde vooruitzichten. Er kunnen zich andere (beroeps)kansen voor doen. Feit is dan wel dat we nu dan toch eens écht dienen te gaan Investeren in Mensen!!

De Britten hebben deze uitdaging al (veer) eerder onderkend. De Britse Overheid is daarvoor dan ook gestart met het Valuing your Talent programma: “The ultimate goal of Valuing your Talent is to develop an open human capital management framework for the measurement of human capital that will make good people management and HR practices more visible, and encourage businesses to invest more strategically in their workforces.”

In hetzelfde FD van vanochtend stelt Harvard Econoom Edward Glaeser, auteur van het boek ‘Triumph of the City’: ‘Investeer in Mensen, niet in Infrastructuur’, een ‘stad’ heeft meer aan ontwikkeling en onderwijs, dan aan gebouwen….. Daar is ‘iets’ voor te zeggen.

Bron: FD.nl

Bron: FD.nl

Opmerkelijk is trouwens dat we dat als Nederlanders wel kúnnen, Investeren in Mensen, & nog succesvol ook!

Zo verscheen gisteren bij QUARTZ de entry ‘What the Netherlands’ complete dominance in speed skating says about success’. De verklaring van het Nederlandse (schaats)succes tijdens SOTSJI 2014 volgens QUARTZ “Success can come from being in the right place at the right time. But it usually takes years spent building a culture, facilitating talent, making investment, and then seizing on the right moment.”

Het lijkt er op dat er i.i.g. sommigen onder ons ‘iets’ hebben geleerd van het Britse suc6 tijdens LONDON 2012. Nu de rest van ons land nog……

(NB; gezien het belang van de waarschuwing, is deze entry hier overgenomen uit mijn ‘andere blog’)

Advertenties

2 Reacties op “‘Muitende Middenklasse Dreigt’, zijn we er dan toch niet in geslaagd te Investeren in Mensen?

  1. Pingback: Dit IiPinNL blog is vandaag 9 jaar In de Lucht! Dat vraagt om een cadeautje. | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant.·

  2. Pingback: Het wordt tijd om Talent op de Balans te zetten; een Raamwerk. #VYT | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant.·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s