Werknemers eigen Ontwikkeling laten regisseren kan, maar dan wel met een Plan: de Persoonlijke Ontwikkelingsrekening.

“De arbeidsmarkt is fundamenteel veranderd. Van een wereld waarin we structureel meer banen dan mensen hadden, zijn we beland in een situatie van hoge werkloosheid. Het is een maatschappelijk verantwoordelijkheid om mensen die nu aan de kant staan, weer kansen te geven.” dat stelt vanochtend Piet Fortuin, vicevoorzitter CNV Vakmensen, in Het Financieele Dagblad.

Fortuin ‘haakt daarmee in’ op trends als globalisering, ontwikkelingen in werk & arbeid genaamd ‘The 3rd Wave of Virtual Work’ en de plaats die disruptieve technologieën nu al innemen op de werkplek. Trends die in omvang & invloed ‘alleen maar’ toe zullen nemen. Om in zo’n situatie werknemers verantwoordelijk te maken voor hun persoonlijke ontwikkeling en hen daarvoor een budget beschikbaar stellen met de naam ‘persoonlijke ontwikkelingsrekening’, daarvoor is ‘iets’ te zeggen. Alleen lijkt het er nu op in het voorstel dat het gaat om geld & niet, of veel minder, om een Plan.

De vraag is: met welk doel, vanuit welk Plan ontwikkelen de betrokken werknemers zich? Kan dat Plan vervolgens ook daadwerkelijk worden Uitgevoerd? & Kunnen we de effecten daarvan Beoordelen, beoordelen a.h.v. vooraf vastgestelde SMART(I) doelstellingen? Inderdaad: je herkent hierin de continue ontwikkelcyclus. Meer daarover lees je in de entry Continue Organisatie Ontwikkeling IV: Medewerkers Ontwikkelen.

Als die cyclus aangevuld kan worden, wellicht noodzakelijk zelfs, aan de ‘persoonlijke ontwikkelingsrekening’ dan draagt mogelijk inderdaad bij aan bredere inzetbaarheid van werknemers én aan een toegevoegde waarde voor de economie. Het zou mooi zijn.

Bron FD.nl

Bron FD.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s