‘Tekort aan Talent? Da’s iets voor andere werkgevers. Wij hebben daarvan geen last. Wij zijn nl. IiP en kennen de disruptieve technologieën.’

Gisteren kwam ook CNN met een waarschuwing, met een ALARM zelfs, voor de EU: in 2025 kan(!) er in de EU een tekort zijn aan 500.000 technici!

Bron: CNN.com

Bron: CNN.com

Pijnlijk natuurlijk dit tekort, gevaarlijk zelfs als we beseffen dat dergelijke tekorten aan talentvolle mannen & vrouwen niet alleen van invloed zijn op individuele organisaties maar ook op totale economieën! 😮

Nu is de verwachting echter niet, & ik deel die mening, dat de Beste organisaties lijdzaam zullen wachten tot dat e.d. tekort hen overkomt. Sterker nog: op het moment dat we het er hier over hebben zijn er ontwikkelingen gaande die bekend staan met de term ‘disruptieve technologieën’. Disruptieve technologieën zetten onze wereld op z’n kop. Synoniem voor disruptief is niet voor niets ‘verstorend’. Het is een ontwikkeling waarmee je, hier als organisatie, totaal geen rekening hebt gehouden. Zo hebben ruim 100 jaar geleden stalhouders nimmer verwacht dat hun prachtige paarden en mooie koetsen ooit vervangen zou kunnen worden door iets als ‘gemotoriseerd verkeer’! Zelfs niet op het moment dat de 1e T-Ford hun staldeuren passeerde.

Die zelfde gemotoriseerd-verkeer-industrie houdt het momenteel niet voor mogelijk dat hun prachtige auto’s ooit vervangen kunnen worden door zelfsturend exemplaren: Google’s Self-Driving Robot Cars. Andere bedrijfstakken die momenteel te maken hebben met disruptieve technologieën zijn o.m. het Onderwijs, MOOC’s, en de Financiële Dienstverlening, mobiel bankieren. Toch denk ik dat een nieuwe, disruptieve technologie je (organisatie) alleen verstoort als je daarop onvoldoende bent voorbereid. Als je er in je Strategie niet op hebt geanticipeerd. Meer daarover lees je in de ManPro entry Disruptieve Technologieën die ons leven, onze organisaties, onze economie ingrijpend gaan veranderen. Het jongste thema binnen de directiekamer.

In die entry verwijs ik naar een interessant rapport van het McKinsey Global Institute: Disruptive technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy. In dat rapport worden 12 disruptieve technologieën aangehaald waarvan er in het kader van dit blog 2 interessant zijn:

Bron: McKinsey Global Institute

Bron: McKinsey Global Institute

Deze disruptieve technologie beschrijft de mate waarin intelligente software systemen zich dusdanig ontwikkelen dat er door deze software (ook) binnen het kenniswerk ongestructureerde opdrachten kunnen worden gegeven en subtiele beoordelingen kunnen worden gemaakt. ‘Zaken’ die tot voor kort voorbehouden leken aan mensen, aan kenniswerkers…..

Bron: McKinsey.com

Bron: McKinsey.com

Een 2e disruptieve technologie waarmee we binnen Strategisch HRM & (dus) ook binnen de Investors in People aanpak te maken hebben is de opkomst van robotica. Dat varieert nu al van de killer robot tot robotica als ondersteuning van verzorgenden, verpleegkundigen. Deze ontwikkeling gaat, mede dankzij de intelligente robot (…..), in rap tempo door & het is nog maar even of je vindt ‘m op iedere werkvloer: SHRRM dus.

Maar los van dat alles, variërend van tekort aan talent tot robots als collegae, blijft het opmerkelijk dat zoveel organisaties zich zorgen maken & onder hen (toch) niet de minsten. Je kan toch ook stellen dat er “meer dan genoeg talent beschikbaar is voor onze organisatie, talent dat graag voor ons wil komen werken! Waarom vraag je?”

Wij zijn Investors in People!

smile II

NB; het is dan ook waarschijnlijk niet voor niets dat eerder deze week in Noord Ierland 30 organisaties werden geaccrediteerd als “Investor in People” (+ 3 upgrades). Sfeerplaatje mag niet ontbreken:

"Great day at Hillsborough Castle presenting Investors in People awards to 33 fantastic businesses."

“Great day at Hillsborough Castle presenting Investors in People awards to 33 fantastic businesses.”

Advertenties

2 Reacties op “‘Tekort aan Talent? Da’s iets voor andere werkgevers. Wij hebben daarvan geen last. Wij zijn nl. IiP en kennen de disruptieve technologieën.’

  1. Pingback: Actuele Thema’s HRM 2011 e.v. jaren | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant.·

  2. Pingback: Terwijl de Arbeidsmarkt in Nederland dieper wegzakt, breekt de Britse Arbeidsmarkt nieuwe records. Hoe kan dat? | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant.·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s