Leidinggeven in een Crisissituatie lijkt maar weinigen gegeven, kan Investors in People helpen?

De crisis suddert maar door. Er lijkt geen einde aan te komen. Ingrepen, door soms zeker niet de minsten, blijken vervolgens toch nauwelijks effect te hebben. Mannen, en vrouwen, die tot voor enkele jaren geleden hun organisaties naar successen brachten lijken nu met de handen in het haar te zitten….. Dergelijke situaties leiden dan tot een opmerking zoals die gisteren werd geplaatst op de website van het CDA door politicus Eddy van Hijum:

“Naar mijn stellige overtuiging keert het vertrouwen alleen terug als de financiële sector zelf een dienstbare houding in woord èn daad (weer) voorop weet te stellen. Er verandert uiteindelijk niets als de cultuur in de financiële sector niet verandert. Dat kan nooit alleen worden afgedwongen met regels en sancties, hoe nodig die ook zijn. We lossen het probleem niet op door van alle banken staatsbanken te maken, en van iedere bankier een ambtenaar. Of door iedere bankier onder permanent toezicht te stellen. In plaats daarvan is een cultuur nodig waarin professionele en ethische standaarden weer leidend zijn in het dagelijkse werk. Waarin men zich realiseert dat salarissen en beloningen moeten passen bij de maatschappelijke prestatie die wordt geleverd.” Bron ‘Roer moet om in de bankensector’. De bankensector staat na de miljarden overname door de Staat van de SNS bank opnieuw in de ‘spotlights‘. De reactie van Van Hijum met een focus op deze sector is dan ook te begrijpen….

Toch kun je stellen dat het niet alleen de bankensector is die een ‘cultuuromslag’ nodig heeft willen we er met z’n allen weer bovenop komen. Quinn & Cameron zijn auteurs die stellen dat leidinggevenden een essentiële stempel drukken op de cultuur van hun organisatie. Dat kan dus (zeer) positief zijn maar dan dien je jezelf wel in de juiste situatie/context/omgeving te bevinden. Kets de Vries is één van de professoren die die mening deelt. In het recent verschenen boek  The Generals: American Military Command from World War II to Today stelt auteur Thomas E. Ricks eenvoudig gezegd ‘je hebt mooiweerzeilers en je hebt slechtweerzeilers, zelden kan de één de ander vervangen’. Het FD gaf deze samenvatting.

Bron: Het Financieele Dagblad

Bron: Het Financieele Dagblad

Zoals je in het plaatje ook leest zegt de vervanging van een leidinggevende, omdat hij/zij niet goed tot z’n recht komt, ook iets over een falende organisatie….

Maar voordat het zover is/komt kun je ook al maatregelen nemen, door een goed werving & selectieproces bijv. (nb; lees de serie ‘Werving en Selectie cfm Harvard & IiP’) maar ook door een goed inwerkprogramma. Vervolgens kijk je naar de specifieke rol van de leidinggevende.

IiP Management Mindmap

IiP Management Mindmap

In deze ‘mindmap‘ zie je de 4 rollen van een leidinggevende samengevat: de feitelijke ‘rol’, de rol als ‘bewaker’, de rol als ‘voorbeeld’ en de rol van degene die zichzelf ook ‘continue verbetert’. (nb; binnen de IiP-Interactive database is ‘Snackorama’ de naam van een fictieve voorbeeldorganisatie).

‘In dit kader’, t.w. de transformatie van ‘mooiweerzeiler’ naar ‘slechtweerzeiler’, speelt het continue verbeteren en ontwikkelen een cruciale rol. Niet wachten tot het moment dat de donderwolken aan de horizon verschijnen, maar je mannen & vrouwen er op voorbereiden dat i.d. kan gebeuren (nb; ‘black swan’). Pas je (ook) op deze ontwikkeling de Plannen/Uitvoeren/Beoordelen (nb; = Leren) cyclus toe, dan heb je vooraf al een aardig idee wie van hen met hun team de meest woeste stormen zou kunnen weerstaan……

Maar voordat we gaan beginnen aan die ontwikkeling van je managementkwaliteiten maken we eerst een Planning m.b.v. de Management Skills Matrix.

IiP Management Skills Matrix

IiP Management Skills Matrix

Wat zijn je leer- en ontwikkelpunten? Wat wil je bereiken? Sterker nog: wat ga je bereiken?! Het is misschien nog geen garantie dat je je organisatie direct door Zéér Zware Stromen kan leiden, maar het zou zo maar kunnen dat je je organisatie nu tijdig van een naderende storm weet weg te houden…..

Hoe we dit kunnen realiseren? Je kan e.d. programma zelf opzetten met de materialen in Interactive, maar je kan uiteraard ook mijn ondersteuning krijgen zowel incompany als op een bijzonder locatie zoals de nu al monumentale Glazen Boerderij in mijn dorp. 😉

Glazen Boerderij, Schijndel

Glazen Boerderij, Schijndel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s