Duurzame Inzetbaarheid Rendeert! Voor Nederland zelfs 2,6 miljard op jaarbasis. Ergo: wordt een IiP-er!

Gisteren kwam het het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met het persbericht ‘Investeren in werknemer levert miljarden op’.

Kijk ‘wij van IiP’ 😉 weten dat natuurlijk al ruim 2 decennia: als je gericht/duurzaam investeert in je medewerkers dan draagt dat bij aan de continuïteit van de organisatie. & Als dat voortbestaan al niet voldoende rendement is…..

Min SZW had CapGemini nodig om achter deze conclusie te kunnen komen, dat terwijl er voor de ambtenaren van het Ministerie Big Data ter beschikking staan die dit bevestigen. Een GRATIS database die ieder van ons kan raadplegen. (nb; een aantal aspecten daaruit vind je, soms vertaald, ook hier).

Los daarvan, het is altijd goed als een derde je ervaringen nog eens bevestigd. CapGemini in het verslag ‘Ik kan het zakelijk voordeel laten zien van investeren in duurzame inzetbaarheid’ over duurzaam investeren in de business case ‘NEDERLAND’:

Verzuim

Stel dat alle bedrijven en organisaties werk zouden maken van Duurzame Inzetbaarheid en aarmee 1% punt reductie in verzuim zouden kunnen realiseren. Wat levert dat dan op voor de
Nederlandse economie?
In het tweede kwartaal van 2011 werd er in totaal voor € 2,6 miljard aan loon door de werkgevers aan zieke werknemers doorbetaald (CBS). Op jaarbasis zou dit gaan om € 10,4 miljard. Als alle werkgevers erin zouden slagen het verzuim met 1%-punt terug te dringen (dus van gemiddeld 4% naar gemiddeld 3%), levert dat jaarlijks € 2,6 miljard op. En daarin zijn de extra premies die werkgevers moeten betalen als hun werknemers arbeidsongeschikt worden, nog niet eens in meegenomen. Met een werkzame beroepsbevolking van 6,3 miljoen betekent dit een afname van de kosten van € 412,- per werkzame Nederlander. Voor een bedrijf van 100 medewerkers scheelt dat in potentie in de kosten dus € 41.000 per jaar.

Productiviteit

Stel dat alle bedrijven en organisaties werk zouden maken van Duurzame Inzetbaarheid en daarmee 1% hogere productiviteit kunnen realiseren. Wat levert dat dan op voor de Nederlandse economie?
Productiviteit kan gedefinieerd worden als Bruto Binnenlands Product / beroepsbevolking. Door met dezelfde mensen 1% meer werk te verzetten dan zou in theorie het BBP van Nederland met circa € 6 miljard kunnen groeien. Dit is berekend op basis van het BBP van 2011, dat € 601,9 miljard bedroeg.
Met een werkzame beroepsbevolking van 6,3 miljoen betekent dit een toename van € 953,- per werkzame Nederlander. Voor een bedrijf van 100 medewerkers in potentie dus een toename in omzet van € 95.000 per jaar.”

Kijk dat zijn nog eens prima resultaten dankzij het duurzaam investeren in mensen!

Op de site van Investors in People UK vind je soortgelijke ervaring op de webpagina Health and Wellbeing Good Practice Database. In ons land noemen wij dat Gezondheid & Welzijn.

Mooi initiatief van Min SZW. Er is een speciale ‘duurzame inzetbaarheid’ site, klik op de foto:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s