Met de perikelen bij VUmc vraag je jezelf af hoe men nu tot de beste resultaten komt? (tips)

Het ‘hoogtepunt’ van de perikelen, misschien is ‘soap‘ nu al een betere term, bij VUmc is het op non-actief stellen van de ‘klokkenluider in deze kwestie’: longarts en hoogleraar Piet Postmus. Dat in ons land een klokkenluider na het luiden van de klok uit de eigen kerk wordt gezet is niets nieuws. Wel opmerkelijk is de aanvulling die door de persvoorlichter wordt gegeven: ‘Hiermee is de reorganisatie in gang gezet’. ….. Zowel opmerkelijk als (toch) humoristisch. Waarschijnlijk wordt dit strax gecorrigeerd als een ‘vergissing’, maar ja da’s dan ook niet voor het eerst dit jaar binnen VUmc.

Los van dat alles, & zelfs los van VUmc, is de vraag relevant: hoe kan een ziekenhuis tot de beste gezondheidsresultaten komen?

‘Black Swan’ of niet: net deze week komt ‘betrokkenheidsonderzoeker’ GALLUP met de entry ‘Why Hospitals Don’t Deliver Great Service; er zijn naast VUmc in ons land binnen de Zorg meer voorbeelden waaruit blijkt dat het met die Uitzonderlijke Service niet ‘zo goed’ is gesteld. Wat daaraan te doen?

GALLUP: “Hospitals try to deliver the best health outcomes. That’s a given. But many also aim to deliver high levels of customer service. On that latter goal, healthcare systems are falling short. Here’s why: Truly improving service demands a culture that intentionally champions a focus on the patient.” Inderdaad, zo eenvoudig is ‘t: leg je primaire focus bij de patiënt c.q. je klant! (nb; denk hierbij aan een organisatie als SWA, bijv. ….)

Om uit deze malaise te kunnen komen, komt GALLUP met The Service Culture Model.

Bron: GALLUP.com

Mooi, cyclisch model dat mij alleen daarom al aanspreekt. Maar net als bij de implementatie van het IiP-Model, implementeer je dit SCM niet ‘zo maar’ in je organisatie.

GALLUP: “We have found that a service-centered culture requires:

  • a committed leadership team that champions a philosophy that is aligned with service
  • employee commitment to providing outstanding service and quality
  • the strategic alignment of the organization’s plan, policies, and procedures with the goal of being service-focused
  • an established process to document and disseminate organizational knowledge and efficiencies an ongoing commitment to improving performance and using proven tactics.”

Mooi. Die overeenkomsten met de IiP-principes c.q. -aanpak zijn (opnieuw) opmerkelijk (nb; wellicht niet zo zeer voor mij c.q. de IiP-ers onder ons, maar zeker voor het Bestuur van VUmc.)

VUmc kan eens contact opnemen met de Britse National Health Service. Nog maar enkele decennia terug stonden de ziekenhuizen van het NHS bekend als plaatsen waar je als cliënt/patiënt zeker niet opgenomen wilde worden!! (nb; de kans op overleven bleek klein… hoezo ‘service’?). Nu behoren NHS ziekenhuizen tot de betere in de EU. Reden: wat denk je? 😮

NB; het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is zo’n cyclisch opererende Investor in People; idee voor VUmc e.a.? 😉

3 Reacties op “Met de perikelen bij VUmc vraag je jezelf af hoe men nu tot de beste resultaten komt? (tips)

  1. Pingback: Het wordt tijd dat we de Zorg Evalueren maar dan wel met de juiste informatie. - ManagementPro·

  2. Pingback: Het LIBORschandaal, een chronologie. - ManagementPro·

  3. Pingback: Leading With LUV* @ SWA - ManagementPro·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s