Brits Succes tijdens LONDON 2012 mede te danken aan de IiP-principes.

“We are now preparing to lead the largest Team GB we have ever sent to an Olympic Games, deliver a record number of medals, and achieve our aspirational target of fourth place in the medal table at the London 2012 Olympic Games.” d.i. de belofte die Lord Colin Maynihan, Chairman of the British Olympic Association, de Britse bevolking deed op het moment dat het IOC de Spelen van 2012 aan London had toegewezen.

Het rapport waarin Maynihan deze belofte deed had een opvallende titel Seeing is Believing. Het past wel bij de nuchterheid van de Britten: ‘eerst zien, dan geloven’. Nu, dat hebben we geweten: TEAM GB staat momenteel in de medaillespiegel niet alleen op een stevige 3e plaats, het team behaalt ook nog eens de beste Britse Olympische sportprestaties van de laatste 100 jaar….. Da’s meer dan een compliment waard.

Natuurlijk speelt hier het thuisvoordeel een rol ofwel: de psychologie van de menigte die een team als vanzelf meeneemt naar suc6. Breng een bezoek aan de kolkende VELODROME, de plek waar o.m. Sir Chris Hoy geschiedenis schrijft, & je begrijpt wat ik bedoel.

Heel mooi allemaal, maar da’s ‘slechts’ één aspect: wat verklaart nu het succes van TEAM GB, van de Britse sporters? Allereerst hun talent natuurlijk maar dat hebben meer sporters tijdens LONDON 2012, dus wat nog meer?

In het doc. ‘Our plans for the London 2012 legacy’ lezen we een 5-tal beloften met als Promise 1 – Make the UK a world-leading sporting nation: Headline Ambitions

 1. Inspiring young people through sport:offer all 5 to 16year-olds in England five hours of high-quality sport a week and all 16 to19 year-olds three hours a week by 2012.
 2. Getting people more active: help at least two millionmore people in England be more active by 2012.
 3. Elite Achievement: aim for 4th in the Olympic medaltable and at least 2nd in the Paralympic medal table in 2012.”

Ergo: lang voordat LONDON 2012 begon was Het Plan (P) duidelijk, de ultieme doelstelling helder. Met de Uitvoering (U) zit het ook al goed: met nog enkele dagen voor de sluitingsceremonie heeft TEAM GB een stevige 3e plek ingenomen na grootmachten als China & de VS. Missie geslaagd, zeg je dan.

Voor de Beoordeling (B) van dat suc6 lijkt het misschien nog iets te vroeg, toch zijn de Britten daarmee al begonnen.De Britten hebben decennialang ervaring met het toepassen van deze PUB-cyclus. Op Grote Lijnen mag dit duidelijk zijn, maar wat dit  betekent voor de individuele sporter, lezen we in de toelichting van middleweight boxer Anthony Ogogo:

 • Bij de Planning voor de Spelen houdt Ogogo rekening met omstandigheden en met de specifieke aspecten van de 30 boxers waartegen hij in de ring kan komen; samen met zijn coach traint hij daarop;
 • Bij de Uitvoering speelt voor Ogogo m.n. het psychologische aspect, de twijfel, een rol. De manier waarop hij tijdens de wedstrijd wordt gevolgd, gecoached, feedback ontvangt is voor hem cruciaal.
 • Na afloop, in de kleedkamer, vindt er door hem al direct een 1e Beoordeling plaats: wat ging er goed? wat kan er beter? Vervolgens, in de trainingen na afloop van (ook) deze Spelen worden m.b.v. de evaluatie de training & de kwaliteiten van Ogogo verder verbeterd.

Bron: e-zine ‘People Business, How to Win at the Olympics: Plan, Do, Review‘.

Het Brits succes is hen (dus) niet zo maar komen aanwaaien. Het vroeg om een verandering, een ingrijpende verandering zelfs, niet alleen binnen het Brits Olympisch Comité, ook binnen de Britse samenleving (nb; zoals CNN nu signaleert: LONDON 2012 is bijna on-Brits ander mooi voorbeeld vinden we bij de enthousiaste Olympische vrijwilligers zoals vastgelegd in een HBR blog). Kern van die ‘(organisatie)verandering’:

 • “Investment Remember the old adage about peanuts and monkeys?  Well if we didn’t invest in our athletes then how on earth could we expect them to be world beaters? 
 • Manage Talent Team GB started identifying talent, and managing them through from junior ranks to senior.  This kind of succession planning, meant that the team wasn’t relying on one or two people, but that they build strength in depth which increased the success of the team. 
 • Supportive coaches No matter how much ability you have, without a good coach to help unlock this you will find it so hard to perform at your best. 
 • Team work A team that supports each other and drives each other on to bigger and better things is a stronger team, than one that relies on just one person.  It’s been striking to see this teamwork in action amongst the British team in the London Games. 
 • Be ambitious Team GB and the nation have high expectations of our athletes in this year’s Games.  And rightly so.  There is nothing wrong with being ambitious, and believing in your ability.”

Bron: Managing change, learning from Team GB.

‘Be ambitious’, ben ambitieus, ben gecommitteerd (nb; de noodzakelijke C die voorafgaat aan de PUB-cyclus. De PUB-cyclus is zo logisch dat daaraan meer teams zullen voldoen, wellicht. Waar het nog te vaak aan ontbreekt dat is de essentie van commitment.), dit Britse voorbeeld kan een goede aanjager zijn voor de ambities van AMSTERDAM 2028 & niet alleen een aanjager voor die Olympische uitdaging maar ook voor de ambities van jouw organisatie……

NB: Groot Brittannië heeft ruim 20 jaar ervaring met de (C.)P.U.B. – principes van het Investors in People Model. 1/3e van de Britse organisaties heeft in die 2 decennia inmiddels deze principes omarmd.

Overigens, lees ‘in dit verband’ ook: ‘Verbeterd topsportklimaat blijft achter bij concurrentie’, het onderzoeksrapport dat ook vandaag (toeval?) wordt gepresenteerd door de Universiteit van Utrecht. Conclusie: “Betrokkenen vinden het topsportklimaat in Nederland de laatste jaren verbeterd, maar ze beoordelen het over de gehele linie lager dan in 2008, gemiddeld namelijk met een 6,3.”

& Dan is daar later die dag de eclatante overwinning van het NL hockeyteam op diezelfde Britten…. Is dat dan de bekende ‘uitzondering die de regel bevestigd’? Misschien. Vooraf werd van beide teams niet verwacht dat ze de 1/2 finales zouden bereiken. Op het moment suprême blijkt bij de één alle ambitie te zijn verdwenen & blijkt de ander boven zichzelf uit te stijgen. Niet alleen 3,5 miljoen+ kijkers zijn stomverbaasd, verbijstering alom….

Toch blijkt dat coach Paul van Ass vooraf een Plan in zijn hoofd had, een Plan waarin juist de ontwikkeling van ambitieuze, gecommitteerde hockeyers een cruciale rol speelt. Daarmee komt Van Ass ‘gevaarlijk dicht in de buurt van’ de Britse principes. De verbijstering van de toeschouwers bij het succes van de hockeyers is dan net zo groot als de verbijstering bij velen over de successen die IiP-organisaties (kunnen) behalen.

Toch maar (C.)P.U.B. – en dan? ;-)

Advertenties

7 Reacties op “Brits Succes tijdens LONDON 2012 mede te danken aan de IiP-principes.

 1. Twee landen die zich tijdens de Olympische Spelen na twee onderdelen niet bij de beste acht teams wisten te rijden, Duitsland en Frankrijk, behoeven in de Nations Cup met hun verzamelde puntenaantallen van resp. 47 en 37 niet te vrezen voor degradatie. “Het verschil tussen Groot-Brittannië dat derde staat met 32 punten en België (achtste staat met 28.5 p.) is met 3.5 p. marginaal. Het winnende land ontvangt tien punten, het als tweede eindigende land zeven en dan aflopend naar één punt. Nederland neemt met 29.5 p. de zesde plek in. Het wordt een tombola waarin wij, denk ik, alleen met drie foutloze ritten in beide manches kunnen overleven”, vertelt Ehrens, die toch vol goede moed afreist naar de Ierse hoofdstad. “Samen met Duitsland zijn wij het enige land dat vanaf het begin van deze competitie ieder jaar heeft deelgenomen. Ik denk dat het zilver van Londen ons voldoende zelfvertrouwen schenkt, zonder dat we het daardoor lichtzinnig gaan opvatten”.

 2. Pingback: ‘Muitende Middenklasse Dreigt’, zijn we er dan toch niet in geslaagd te Investeren in Mensen? - ManagementPro·

 3. Pingback: ‘Muitende Middenklasse Dreigt’, zijn we er dan toch niet in geslaagd te Investeren in Mensen? | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant.·

 4. Pingback: 10 jaar Bloggen over één onderwerp (NB: #IiP) kan dat? | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Author, Tutor, IiP Registered Specialist & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu·

 5. Pingback: Minister Jeroen Dijsselbloem: “Al die jongeren zonder werk dat is toch onacceptabel.“ - ManagementPro·

 6. Pingback: VOLKSWAGEN, RABOBANK, NATIONALE POLITIE: Reorganisaties. Helpt HPO, helpt IiP? | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Author, Tutor, IiP Registered Specialist & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu·

 7. Pingback: Willen we als NL Concurrerend en Innovatief blijven, moet er Iets gebeuren! - ManagementPro·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s