Wat als ORGANON een Investor in People zou zijn?

Om maar ‘met de deur in huis te vallen’: het door uitdagingen* getroffen ORGANON is geen Investor in People. Maar stel nu dat ORGANON wél een Investor in People zou zijn, is dat dan van invloed op de besluiten van moeder MSD/MERCK? Waarschijnlijk wel & nog positief ook…..

Eerst maar eens een korte introductie: op 08 juli 2010 maakt MSD bekend dat ultimo 2012 de activiteiten van ORGANON voor een belangrijk deel zijn afgestoten. Gevolg is dat 1.275 (kennis)medewerkers op zoek kunnen naar een nieuwe baan.

Dan ontstaat er in ons land een pandemonium over ‘wat nu te doen?’ Typisch iets van een moeder gevestigd in de VS wellicht maar MSD blijkt vervolgens ‘de soep niet zo heet te eten als dat ie wordt opgeschept’ & stemt in met het door het NL MT i.s.m. OR & RvC  onderzoeken van alternatieven. Dit leidt er toe dat begin deze week i.i.g. 2 partijen redelijk serieus lijken te zijn in de overname van ORGANON (nb; onduidelijk is dan nog wat de mogelijke gevolgen zijn voor de medewerkers). Op het laatste moment ketst dat af & zit men in Oss e.o. weer met de handen in het haar.

Vervolgens roept het cryptische bericht ‘dat het MT aan een passend alternatief werkt‘, vragen op. Het Brabants Dagblad komt vanochtend tot de conclusie dat het niet anders kan zijn of één van de potentiële kopers heeft MSD op het idee gebracht dat ORGANON toch (veel) meer waard is dan dat men in de VS veronderstelt & dat men daarom nu afziet van de afstoot operatie; het zou bijzonder & mooi zijn.

In dat laatste geval zou het zeker helpen dat ORGANON een Investor in People is. Aantoonbaar is dan dat deze organisatie betrokken medewerkers en managers heeft & dat de organisatie én dus de populatie zich continue ontwikkelt. Welke organisatie wil dat niet?

Bijzonder is (ook) dat MSD al sinds 1998 een Investor in People ‘in de gelederen heeft’: de in Groot Brittannië gevestigde dochter SANOFI PASTEUR MSD is een IiP-er.

De site meldt over IiP: “The Investors in People scheme is independently administered, and requires applicants to prove that their internal communications systems, personnel development procedures and methods of ensuring high levels of performance all conform to recognised best practice.

Sanofi Pasteur MSD is proud of its continued achievement in meeting the IIP standards and recognises that the successful future of the Company lies with its people.” Blijkbaar is de toekomst van deze Britse MSD medewerkers beter geborgd dan die van hun Osse collegae.

Helaas is er in de uitgebreide databank van IiPUK geen case study van IiP-er SANOFI, ter vergelijking heb ik wel de case study van een ander kennis instituut namelijk dat van de Liverpool John Moores University, al bijna 20 jaar een IiP-er. Bijzonder is ook dat de Uni IiP combineert met het andere managementmodel EFQM/INK:

“Vice-Chancellor, Professor Michael Brown believes the university’s success in achieving awards such as Investors in People and EFQM are strong evidence of the university’s ability to be a well-managed and strategically-different university.

“The awards are a massive compliment to the skill and dedication of all staff in embracing a very different way of managing a university”.” Inderdaad: het op een (bijna volledig) andere manier managen van de organisatie, dat doet een Investor in People. Dat maakt een organisatie ook méér waard, zowel voor de eigenaar (hier MSD) als voor de koper. Lees voor meer details over de IiP-ervaringen van LJMU de case study.

Nog even naar de (potentiële) koper: dat had een organisatie kunnen zijn uit Japan of Zuid-Afrika. Ook gezien hun omvang, kleiner dan MSD, zou het logisch zijn als deze nieuwe eigenaren de kenniswerkers ‘meenamen’ naar hun regio & kennisemigratie is geen goede ontwikkeling voor de EU. Over dat ‘neveneffect’ van de ORGANON deal lees je in de ManPro entry Blijven de ORGANON-ners of vertrekken ze toch?

Tot slot, mijn aanname voor ORGANON is een hypothetische, toch leren de resultaten en de bewijslast van IiP-organisaties dat de IiP-erkenning wel degelijk hét verschil maakt. Voor de betrokkenen misschien(!) te laat, voor jouw organisatie niet; hoop ik.

*’Problemen’ is zo’n Groot Woord, voor ‘problemen’ springt niemand spontaan op de banken, voor uitdagingen wel!

Bookmark and Share

Advertenties

2 Reacties op “Wat als ORGANON een Investor in People zou zijn?

  1. Pingback: Blijven de ORGANON-ners of vertrekken ze toch?·

  2. Pingback: Investeren in Mensen blog 6 jaar! « Willem Scheepers over het Investeren in Mensen.·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s