Wet- & Regelgeving als oplossing voor Arbeidsmarktperikelen?

De afgelopen dagen worden we geconfronteerd met 2 opmerkelijke maar ook betekenisvolle ontwikkelingen:

  • FIAT laat de werknemers kiezen tussen een langere lunch of het behoud van hun baan,
  • onze Overheid komt met de ‘Beginselenwet Zorg’ om o.m. de dagelijkse douchebeurt voor de cliënt te garanderen.

De EU wordt geconfronteerd met enerzijds een aantrekkende economie, zoals voor FIAT de vraag naar m.n. luxe auto’s uit Azië, geconfronteerd met de vergrijzing van de bevolking, wat de vraag naar Zorg ook laat toenemen en geconfronteerd met een dalende participatie op de arbeidsmarkt: er is onvoldoende natuurlijke aanwas om aan de behoefte aan personeel/medewerkers van alle bedrijfstakken de komende decennia te kunnen voldoen.

Als er ‘druk op de ketel komt’ dan passen beleidsmakers vaak het principe van vastleggen in procedures, richtlijnen, zelfs wetgeving toe. De gedachte daarbij is ‘Wij hebben het op papier geregeld, dus de werkvloer kan vooruit.’ Helaas…..

Medewerkers van FIAT, in Italië 22.000, kenden decennialang gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden zoals stakingsrecht, ruime lunchtijden, doorbetaling bij ziekte (nb; bewust wordt met het eerste begonnen want m.n. dat aspect is cultureel bepaald). Nu heeft de FIAT directie het voorstel aan de 5.500 medewerkers van de Turijn vestiging voorgelegd om € 1 miljard te investeren in de fabriek maar dan dient er door de medewerkers ook ‘water bij de wijn te worden gedaan‘. Dit plan zou ‘iets’ kunnen zijn wat praktijk wordt voor meer EU werkgevers. Vraag is dan alleen of dat nog past/functioneert zodra diezelfde medewerkers elders wel een ruime(re) lunchtijd kunnen krijgen…. Maar dat is een aspect van Strategisch HRM.

In onze eigen Zorg gebeurt er i.d.: de werkdruk is hoog, aan de dagelijks douchebeurt van de cliënt lijkt niet iedere zorginstelling toe te kunnen komen daarom heeft onze Regering nu het idee om dat recht, want dat is feitelijk, dan maar wettelijk vast te leggen: je dwingt zo zorginstellingen, feitelijk de medewerkers tot het uitvoeren van die e.a. handeling(en). Maar wat als het hen niet lukt, dat douchen? Gaan diezelfde medewerkers, waaraan we al een tekort hebben, dan ‘de bak’ in?

Ook dit lijkt dus niet een passende oplossing voor de HR uitdagingen waarvoor de EU & dus ook NL staat. Wél bieden de hiervoor genoemde ontwikkelingen de uitgelezen kans om innovatie in de werkprocessen in te voeren!

& Inderdaad: één daarvan is je medewerkers meer & beter te betrekken bij je organisatie! Ga dan ook investeren in je mensen(!), (ook) een mooie uitdaging voor 2011 toch? 😮


Bookmark and Share

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s