Gelijkheid en Diversiteit, praktijkvoorbeeld van een Nederlandse manager.

“Diversiteit zorgt voor beter doordachte besluitvorming. Je krijgt de visie van meer generaties en de opinie van meer culturele achtergronden op tafel.” aldus de CEO van het Frans-Amerikaanse ALCATEL LUCENT, de Nederlander Ben Verwaayen in de laatste uitgave van Management Team.

Verwaayen breekt een lans voor diversiteit & terecht: “De meeste mensen hebben de neiging op het ingeslagen pad verder te gaan. Ze kijken ’s morgens in de spiegel en zijn ­behoorlijk tevreden met wat ze daar ­aantreffen. Dat is wat ze vervolgens ook inhuren. Maar het gaat er uiteindelijk om een zodanige interactie te krijgen dat je je uiteindelijke keuzes baseert op de ­verschillen die er in de samenleving zijn op die onderwerpen.”

Klik hier!

Inderdaad, ‘doe mij nog maar een paar van die donkerblauwe pakken, deze hier blijkt heel succesvol te zijn dus dat zal met (de inhoud van!) soortgelijke blauwe pakken wel niet anders zijn’ wordt nog vaak gedacht in de Bestuurs- & Directiekamers ook omdat teveel verschillen, grijze pakken erbij bijv. laat staan mantelpakken(!), alleen maar tot afwijkende meningen kan leiden….. ‘en dat willen we niet’.

Verwaayen draait het om: diversiteit en dan in Kennis en Kunde, voegt ’iets’ toe aan de organisatie, draagt bij aan de continuïteit, is daarmee van levensbelang! Hoe die ‘diverse kennis, kunde & competenties’ dan ‘verpakt’ zijn, dat is (veel) minder relevant.

Verwaayen was v/h CEO van British Telecom, een Investor in People. Binnen het IiP-Model spreken we over ‘Gelijkheid en Diversiteit’, bewust in die volgorde: je kan pas van diversiteit een Beleid maken, als je het eerst eens bent over gelijkheid. Maar waarschijnlijk had Verwaayen, bij de intro van  het IiP-Model in de BT organisatie, dit principe niet (meer) nodig. Hij lijkt zo ook al (ruim) voldoende gecommitteerd.

In het MT artikel Ben Verwaayen ‘Diversiteit is voor sommigen ondoenlijk’ wordt Verwaayen geportretteerd als “Al is hij zeker niet meer de ­enige Nederlander in de ­internationale top, de ceo van de Frans-Amerikaanse telecomgigant Alcatel-Lucent wordt nog steeds af en toe liefkozend aangeduid als ‘het belangrijkste exportproduct van de Nederlandse managementschool’.”

Er is dus nog ruim voldoende hoop v.w.b. de toepassing van het gelijkheid & diversiteitsprincipe (ook) in Nl. organisaties……. ;-)

E-mail willem@willemscheepers.eu IiPinNl twittert IiPinNl Groep op LinkedIn IiPinNl Groep op HRBase

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s