Over Planetree, Magnet, Investors in People: over de Zorg

De Zorgsector wordt momenteel overspoeld met een scala aan initiatieven om de zorg voor cliënten én de werkomstandigheden in diezelfde Zorg te verbeteren, van preferred hospital tot preferred employer.

Initiatieven zijn o.m.:

  • PLANETREE met een Patient Focused Care c.q. Putting Patients First gedachtengoed. Het Model blijkt (ook) succesvol te zijn want het FLEVOZIEKENHUIS werd vorige week verkozen tot Beste Ziekenhuis van NL. Volgens de bestuursvoorzitter is dit te danken aan PLANETREE & de toepassing van het KAIZEN principe. Mooi.
  • Dan is daar het, ook uit de VS overgewaaide, MAGNET. Voor MAGNET staat centraal ”het bevorderen van kwaliteit in een omgeving die professioneel werken ondersteunt”. De focus ligt hier bij medewerkers, m.n. bij de medewerkers in de verpleging.
  • Investors in People, “een manier van denken en werken, die ervoor zorgt dat organisaties worden aangemoedigd om te investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers”, het Model waarmee Het St. ANTONIUS eerder het Beste Ziekenhuis van Nl. werd.

De Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen heeft en mooi overzicht van succesvolle initiatieven die er door een scala aan ziekenhuizen worden genomen om zorg & arbeid te verbeteren.

Interessant is daar nog om te lezen dat Leiderschap & Commitment aan het verkozen Model c r u c i a a l zijn voor succes.

Aanleiding voor deze entry is een initiatief van het RADBOUD: om ‘iets’ te doen aan het personeelstekort in de Zorg is het RADBOUD ziekenhuis een overeenkomst aangegaan met de Hogeschool Arnhem Nijmegen “Het UMC St Radboud en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen sluiten vandaag een convenant over een nieuwe variant van de hbo-opleiding tot verpleegkundige. De studenten die deze variant kiezen, lopen de eerste twee jaar al hun stages bij het UMC St Radboud. Als de student na een jaar wordt toegelaten tot het volgend studiejaar, betaalt het UMC St Radboud hem of haar het collegegeld terug. Deze constructie is uniek binnen de Nederlandse verpleegkundeopleidingen.” meldt het persbericht.

Mooi initiatief het RADBOUD investeert in mensen, da’s duidelijk. De vraag is nu alleen nog: rendeert het ook?

Met ‘rendeert ‘t ook?’ bedoel ik in dit geval: garandeert dit initiatief ook dat deze jonge vrouwen & mannen vervolgens hun lifetime employment bij het RADBOUD vervolgen? Ik betwijfel ‘t, zeker als dit initiatief op zichzelf staat. Als het (dus) geen onderdeel vormt van een Strategisch Human Resources of Mensen Management Beleid.

Want wat te doen met de medewerkers die recent in dienst zijn getreden? krijgen zij ook hun geld terug? bied je hen andere carrière mogelijkheden aan? etc. wellicht verstandig dat je er ‘iets’ aan doet!

Daarom: als het RADBOUD zich nu ook nog committeert aan lifetime employability voor de (nieuwe & bestaande) medewerkers dan is suc6 in de nabije toekomst (bijna) verzekerd. ;-)

Advertenties

Een Reactie op “Over Planetree, Magnet, Investors in People: over de Zorg

  1. Pingback: Ook op Valentijnsdag Investeer je in Mensen, toch? « Willem Scheepers over het Investeren in Mensen.·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s