Innovatieplatform: Investeren in Mensen, dat doen we toch al?

Vandaag komt het Innovatieplatform met hun laatste, afsluitende rapport: ‘Nederland 2020: terug in de Top 5’. Niet dat het nu met Innovatie in ons land gedaan is (althans, da’s niet te hopen….), nu zijn Overheid en bedrijfsleven aan zet. Ben benieuwd.

Wiebe Draijer meldt vanochtend namens het Innovatieforum: “We staan aan de vooravond van grote overheidsbezuinigingen. Dat moet je met beleid en visie doen want er komen majeure bedreigingen op ons land af die de concurrentiepositie van Nederland onder druk zetten. Nu staan we nog net in de top 10 van de wereld van economische welvarende kenniseconomieën en willen we terug naar de top 5. We stonden ooit op plaats 3Verjaardagstaart, maar we dreigen uit de top 10Paraplu te vallen als we geen antwoord vinden op wereldwijde trends die op ons afkomen. Dan heb ik het over de vergrijzing met oplopende kosten door toenemende zorgvraag en duurdere pensioenen, dan heb ik het over het dreigende tekort aan grondstoffen als olie en gas en de kosten voor energietransitie en het adresseren van de klimaatverandering en tenslotte maar niet als minste heb ik het over de verschuiving van de economische en politieke macht richting Azië.”

Het plan dat c.q. ‘De Economische Agenda’ die het Platform ons nu aanbiedt is samengevat:

1. Modern industriebeleid:

 • intensiveer sleutelgebiedenaanpak
 • breng meer focus, samenhang en regie in onderzoek- en innovatiebeleid en maak langjarige keuzen (10-20 jaar) voor innovatieterreinen
 • versterk ontwikkeling 5-6 innovatiecampussen
 • ontwikkel innovatieproeftuinen met overheid als launching customer

2. Internationale bedrijven en export:

 • werf 100 kennisintensieve bedrijven
 • trek gericht internationaal talent aan
 • versterk de branding, het merk, Nederland

3. Ondernemende cultuur

 • meer aandacht voor ondernemerschap in onderwijs
 • meer ruimte voor bedrijven om te ondernemen en groeien

4. Innovatieve dienstensector

 • versterk kennisinfrastructuur diensteninnovatie
 • stimuleer groei en export van diensten

5. Betere randvoorwaarden:

Versterk het onderwijs en de kennisinfrastructuur, moderniseer de arbeidsverhoudingen en verhoog de participatie van vrouwen, ouderen en allochtonen, en zorg voor een excellente basisinfrastructuur en goedkope energie voor bedrijven en een faciliterende en stimulerende overheid.”

(heel) Mooi, dit rapport. Ik hoop echt dat ‘t ons & onze kenniseconomie helpt.

Overigens, leuk is nog dat het Innovatieplatform Best Practices aanhaalt. Eén daarvan is de Britse Prime Ministers Delivery Unit. Over deze PMDU meld het platform in haar rapport:

“Het Verenigd Koninkrijk wilde de uitvoering van de publieke dienstverlening verbeteren en efficiënter maken. Hiervoor werd in 2001 de “Prime Minister’s Delivery
Unit” (PMDU) opgezet.

De PMDU monitort de voortgang van de Britse regering en ondersteunt bij het behalen van de vooropgestelde doelen voor geprioriteerde thema’s (bijv. gezondheidszorg, onderwijs, criminaliteit en transport). De afdeling rapporteert direct aan de minister-president in meetings en faciliteert de dialoog tussen de minister en departementen door het verzamelen en analyseren van prestaties. De PMDU helpt barrières te identificeren en werkt samen met de departementen om doelen te behalen. Daarnaast traint de PMDU ambtenaren in het beter samenwerken en demonstreert de eenheid het gebruik van data binnen de departementen.

De PMDU zorgde voor een cultuuromslag in de Britse overheid. De focus op verantwoording op basis van objectieve data en transparantie over de resultaten
zorgde voor een trendbreuk in beleidsvorming en implementatie. Deze unit was ook het voorbeeld voor het kabinet Balkenende IV bij zijn toezicht op en verantwoording over de uitvoering van het beleidsprogramma.”

& Je raadt het natuurlijk al: de Prime Ministers Delivery Unit is (ook) een Investor in People…. Zoals gezegd: Investeren in Mensen, dat doen wij(!) toch al?

E-mail  willem@willemscheepers.eu IiPinNl twittert   IiPinNl Groep op LinkedIn IiPinNl Groep op HRBase  IiPinNL NING site 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s