De Gemeente Amsterdam; nog geen IiP-er, nog niet….

De Gemeente Amsterdam organiseert vanmiddag het symposium ‘Over Engagement en Samenspel’, een symposium waar het boek ‘Engagement en Samenspel’ wordt gepresenteerd. Het boek is het resultaat van een onderzoek dat de Gemeente Amsterdam liet doen door UvA & SIOO naar ‘modern werkgever- en werknemerschap’:

“Samenwerking tussen organisaties en medewerkers onderling, aandachtig leiderschap, het aantrekken en behouden van talent en omgaan met verschil zijn belangrijke thema’s als het gaat om cultuurveranderingen in organisaties. Dit onderzoek bestaat uit inzichten, redeneringen en vakvreemde verbindingen die oproepen tot verdieping, complexiteitsbegrip, aanzet voor gedragsverandering, maatschappelijke betrokkenheid, transparantie en communicatief handelen.” Mee eens, jij ook?

Overigens, waar zagen we dat recent eerder: een Gemeente die onderzoek deed, vervolgens mooie resultaten boekt en daarmee een symposium organiseert & een boek presenteert? Jawel bij ‘Zwolle aan Zee’.

In het Amsterdamse boek ‘Engagement en Samenspel’ staan 9 lessen, interessante lessen. 1 van die lessen is: “Les 9: Condities creëren voor terloopse cultuurontwikkeling.”

Uit die les 9 halen we het volgende:

“Wij staan een andere benadering voor (nb; anders dan ‘organisatieverandering op organisatieverandering’): die van cultuurverandering als habitus. Door niet te focussen op wat er niet goed gaat, maar te focussen op mogelijkheden die medewerkers zelf kunnen oppakken en waarmee zij in eigen werkpraktijken aan de gang gaan, ontwikkelt de organisatiecultuur zich op een natuurlijke manier. Organisatieverandering ontstaat terloops en kan zo in de habitus van de ambtenaar gaan zitten. Werkzame bestanddelen zijn:

 • Iedereen is medeproducent;
 • Match maken tussen competenties en behoeften;
 • Vertrouwen;
 • Ruimte zoeken in handelingspraktijken;
 • Lef en durf;
 • Uit bestaande patronen, structuren en modellen stappen;
 • Mensen raken;
 • Pas op voor de ambivalente koppeling tussen succes en institutionalisering;
 • Zicht krijgen op interne en externe invloeden en dynamieken;
 • Virale overdracht van engagement en kennis;
 • Imago en beeldvorming: oog voor de moderne ambtenaar;
 • Smeltkroes van culturen;

Een toelichting op de bestanddelen vind je vanochtend in het ManPro blog: ‘Over Engagement en Samenspel’. In die entry merk ik op: “Goh, de Gemeente Amsterdam zou zo een Investor in People kunnen zijn…..”

Want wat blijkt: ‘Engagement en Samenspel’ is voor een belangrijk deel gebaseerd op principes die we ook toepassen bij het IiP-Model én bij de ontwikkelcirkel van IiP’s Nieuwe Keuzes.IiP Cirkel 072009

Toch maar even de Gemeente Amsterdam benaderen. Knipoogje

E-mail willem@willemscheepers.eu IiPinNl twittert IiPinNl Groep op LinkedIn IiPinNl Groep op HRBase IiPinNL NING site

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s