De erkenning is mooi, maar daarmee zijn we er nog lang niet

‘We zijn op de goede weg, dat wel. Maar we willen verder.’ stelt Marga Noz over haar werkgever het St. Antonius Ziekenhuis, ‘een topklinisch
opleidingsziekenhuis, waar vrijwel alle specialismen vertegenwoordigd zijn’.

“In het topklinische St. Antonius Ziekenhuis is het ambitieniveau ongekend hoog. Het ziekenhuis streeft ernaar het beste ziekenhuis van Nederland te zijn. Niet alleen voor patiënten, maar ook voor medewerkers. Marga Noz, manager P&O ad interim, benadrukt dat nog maar eens. De uitverkiezing tot beste ziekenhuis van Nederland in 2008 én 2009 door Elsevier, stemt haar tevreden, maar smaakt naar meer.” Dit lezen we in het blad TopEmployers.

‘Het smaakt naar meer, dat succes & dat ontwikkelen.’. Mooi, tegelijkertijd is dit een prima metafoor voor het IiP Model, het Model waarmee het Antonius al meerdere jaren bekend is. Over IiP merkt Noz in het artikel dan ook op:

“Over doorontwikkelen gesproken, neem het project Investors in People (IiP). In 2005 startte het St. Antonius Ziekenhuis met IiP. IiP staat voor een manier van denken en van werken, waardoor organisaties worden aangemoedigd om te investeren in de ontwikkeling van al haar medewerkers.

IiP geeft daarbij precies aan, aan welke eisen een organisatie moet voldoen om een goede Investors in People te zijn. Het is een erkenning die meer dan
andere keurmerken uitgaat van de betrokkenheid van alle medewerkers.

Na jaren van investeren behaalden eerst vijf eenheden van de organisatie vorig jaar de erkenning Investors in People. ‘En nu, een jaar later, zijn we het eerste ziekenhuis in Nederland dat het IiP-keurmerk voor de hele organisatie heeft behaald’, aldus een trotse Noz.
In het kader van IiP is het voor iedere medewerker afzonderlijk belangrijk om zich te blijven ontwikkelen. Het St. Antonius Ziekenhuis biedt daartoe met de St. Antonius Academie, specialistische en verpleegkundige opleidingen, een eigen management development-programma en een talent managementprogramma alle gelegenheid. ‘Eenmaal bij ons binnen betekent niet dat je voor altijd in een functie moet blijven zitten. Een verpleegkundige bijvoorbeeld kan gerust doorgroeien in een bepaalde specialisatie. Ook een hele andere functie of leidinggevende functie behoort tot de mogelijkheden.
Niets is uitgesloten. Talent hebben en willen is voor ons belangrijker dan een eventueel benodigd papiertje. Dat papiertje kan in een later stadium wel.”

Inderdaad, of zoals ‘wij bij IiP’ zeggen: ‘IiP, it’s in the People, not in the Paper.’ & zelfs al is het Antonius met haar medewerkers en managers nu een succesvol Investor in People, zoals ze zelf zeggen: zij zijn er nog lang niet! & Da’s voor de continuïteit van de organisatie wellicht maar goed ook.

Lees ook ‘Samenwerken in Talentenjacht’.

======

Aanvulling 27/01/11: uit St. Antonius investeert in mens en organisatie ‘Mijn advies voor andere ziekenhuizen: ga serieus aan de slag met IiP, maar kies een vorm die past bij de stand van zaken van uw eigen ziekenhuis.’ Marjo van Son, beleidsmedewerker P&O van het St. Antonius. Inderdaad, IiP is altijd maatwerk.

E-mail willem@willemscheepers.eu

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s