CWI ‘Arbeidsmarktprognoses’

Ik heb er het CWI rapport ‘Arbeidsmarktanalyses 2005 – 2010’ maar eens op nageslagen en de voor mij opvallendste zaken er uit gehaald. (NB: zoals u misschien al merkte vindt u nu ‘weblinks’ in de laatste entries niet meer onderaan de entry als ‘info’ maar ‘achter’ een naam, woord of zin, zoals hierboven de ‘link’ met het CWI rapport => beweeg de muis maar eens over het rapport)
 
Wat mij opvalt:
  • op pagina 8 van het rapport staat een schema met daarin de ontwikkeling van het ‘aantal banen voor zelfstandigen en werknemers’. Wat mij opvalt in de toelichting is dat het CWI verwacht dat het aantal zelfstandigen in de komende jaren zal afnemen en (als logisch gevolg) het aantal werknemer in loondienst zal toenemen. Deze veronderstelling heeft overigens niets te maken met (het gisteren bekend gemaakte berich) het toegenome aantal faillisementen. Persoonlijk verwacht ik juist dat het aantal zelfstandigen, of ZZP-ers (NB: Zelfstandigen Zonder Personeel maar mét een VAR verklaring!) de komende jaren zal toenemen juist omdat er een tekort komt op de arbeidsmarkt. Deze ontwikkeling maakt organisaties inventief in het Plannen én het begroten van het voor een bepaald traject / project benodigde aantal  arbeidskrachten waarbij Kennis & Kunde (= Competenties) van die tijdelijke krachten van een doorslaggevend belang is om juist hen voor deze ‘job’ te kiezen; tijdelijke contracten dus. (NB: dat dit juridische consequenties heeft, dat kan maar een goede Regering volgt met haar regelgeving de Markt omstandigheden en legt hen niets op c.q. maakt het niet onmogelijk voor de Markt om te kunnen werken & concurreren.)
  • de sectoren die de komende jaren de grootste vraag naar arbeidskrachten hebben zijn: ‘Overige zakelijke diensten en IT’ én: ‘Zorg en Welzijn’. Het aantal banen in deze beide sectoren neemt jaarlijks toe met resp. 35.000 en 37.000. ‘Zorg en Welzijn’ richt zich met haar vraag op arbeidskrachten die betrokken zijn (‘roeping’) en dan vooral MBO-ers; en ‘Zakelijke diensten & IT’ zoeken m.n. HBO-ers & WO-ers. Het CWI gaat er hierbij van uit (nb: vanuit hun positie gezien wellicht terecht) dat deze vragen neergelegd worden in de Nederlandse arbeidsmarkt; ik betwijfel dat. Als je in het rapport leest dat alleen al de vraag naar HBO-ers en WO-ers vanuit het Onderwijs het gehele aanbod van mensen met deze arbeidskwalificaties afroomt, dan kán er dus al niet aan deze vraag vanuit andere sectoren worden voldaan. Ik verwacht dan ook dat ‘Zakelijke Diensten & IT’ en in minder mate ‘Zorg en Welzijn’ een beroep zullen doen op buitenlandse arbeidsmarkten. (NB: waarbij een vertrek van kennisintensieve industriën, voor mij niet eens is uitgesloten => je gaat daar naar toe waar het beste aan je vraag kan worden voldaan).
  • de ‘discrepanties’ en die komen er volgens het CWI al sneller dan dat je dit, volgens de titel van het rapport, zou mogen verwachten, nl. al in 2005 / 2006. – Zowel in aantal werknemers als in het aanbod van het werk zal producerend en onderhoudspersoneel afnemen. Verzorgend en heelkundig personeel zal in aantal banen als in aantal werknemers toenemen (dit laatste ook o.i.v. de trendmatige belangstelling voor dit beroep). – Het aantal banen voor leidinggevend personeel stijgt aanzienlijk De ontwikkeling van de banen en beroepsbevolking van administratief en beleidsadviserend personeel ondervinden nauwelijks invloed. – en Bij onderwijzend, onderzoekend en creatief personeel stijgt de omvang trendmatig sneller dan het aantal banen. M.b.t. dit laatste signaal én de opmerking in de vorige ‘bullet point’ nog het volgende: dit betekent voor het Onderwijs c.s. dat men dus bezig is aan een kwaliteitsslag: dat men op zoek is naar (nieuwe) werknemers met hogere arbeidskwalificaties die bestaande krachten gaan vervangen. Alternatief: het Onderwijs gaat nu Investeren in de O&O van de huidige arbeidskrachten zodat zij op het gewenste niveau komen (ook) om aan de toekomstige, zeg zéér nabije, vraag uit de Markt te kunnen voldoen. Volgens mij past dit voor alle partijen het beste, zeker met het oog op de Arbeidsmarktsituatie.

Leidinggevenden ‘tot slot’, waarschijnlijk ook niet onbelangrijk denk ik om e.e.a. ‘in goede banen te kunnen leiden’!

Het CWI maakt zich er voor mij wel erg gemakkelijk van af door in het rapport te stellen dat aan deze aanzienlijk stijgende vraag naar leidinggevenden wel kan worden voldaan omdat in organisaties de beste medewerkers (toch & al) doorgroeien naar een leidinggevende functie; ‘primus interpares’.

Dat een ‘primus interpares’ of ‘eerste onder zijn (haar) gelijken’ kan doorgroeien naar een managersfunctie daarbij kan ik me wel ‘iets’ voorstellen maar dat deze zelfde persoon tegelijkertijd ook een leider is die binnen deze marktomstandigheden ook nog eens ‘terdege leiding kan geven’, dat vraag ik mezelf af.

En ik niet alleen. In 2004 besteedde het blad Management Team een serie artikelen aan het thema ‘Leiderschap in de 21e Eeuw’. Dit zijn interessante uitspraken van enkele managementgoeroes, met daarin een duidelijk onderscheid tussen Managers & Leiders. (nb: onder de titel vindt u een synopsis van hun uitspraken).

Ik verwacht dat er toch nog ‘wat’ leiderschapsontwikkeling nodig zal zijn. zeker nu de uitdagingen voor organisaties zo groot worden.

Een Reactie op “CWI ‘Arbeidsmarktprognoses’

  1. Pingback: 2018: Arbeidsmarkt Knelpunt voor Economische Groei, Kansen al over dus. Toch wil Erik niet weg bij zijn Werkgever..... - ManagementPro·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s